Saturejka - bylina vyhledávaná zahradníky, milenci i léčiteli

Saturejka zahradní. Vytrvalá saturejka horská. Pěstování saturejky na zahrádce. Oblíbené koření Balkánu, Francie, Anglie, Itálie, užívá se i v americké, kavkazské, španělské i české kuchyni. Koření na podporu chuti k jídlu, s protiprůjmovými účinky.
Plátky masa na grilu

Saturejka - koření nejen do salátů

Máte rádi italské a francouzské zeleninové saláty? Jejich zvláštní chuť má na svědomí právě saturejka, kterou si můžete na zahrádce vysadit i vy. Saturejka zahradní (Saturea hortensis) nebo vytrvalá saturejka horská (Saturea montana) se řadí mezi voňavé byliny Středomoří. Dá se pěstovat na zahrádce, používá se čerstvá nebo sušená. Saturejka je vytrvalý polokeř s jemně fialovými květy a delšími lístky. Sklízí se v době květu. Má přijemnou voňavou a ostrou chuť.

Saturejka a její použití v léčitelství

Dá se použít v dietách místo pepře, obsahuje silice a třísloviny. Má protiprůjmový efekt, mírné močopudné účinky, používá se proti nadýmání a podporuje chuť k jídlu. Milenci je vyhledávána pro své účinky afrodisiakální.

Saturejka v kuchyni

Saturejku dáváme do luštěnin, do zeleninových salátů, do kapusty, smetanových omáček, do nakládaných okurek. Velmi chutná je na kuřeti spolu s trochou zázvoru nebo kari. Do pokrmů pro čtyři osoby dáváme lžičku sušené saturejky.

Saturejka - kde je oblíbená

Je to velmi oblíbené koření Balkánu, Francie, Anglie, Itálie, ale je součástí receptů americké, kavkazské a španělské kuchyně. Často se používá i českých receptech.

Zkuste si připravit letní lahůdku - kuřecí stehýnka se saturejkou

Co budete potřebovat:

4 kuřecí stehna, 3 lžíce rajčatového protlaku, lžičku sušené saturejky, 1 stroužek česneku nebo špetka sušeného, 1 lžička sójové omáčky, 2 lžíce oleje, sůl.

Všechny součásti dobře promícháme spolu s kuřecími stehny, překrojenými v kloubu (8 kousků). Necháme marinovat několik hodin. Pak osolíme a grilujeme. K tomuto pokrmu se hodí slunečnicový chléb, rýže, vařené brambory, nebo hranolky. Jako přílohu můžeme podávat rajčatový nebo okurkový salát.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies