Samojed

Název plemeno dostalo od slova „samojed“, zastaralého označení národa Němců, obývajících sever Ruska. Tito psi byli vždy užíváni k tahu, hlídání a lovu jelenů. Více o samojedech naleznete zde.
Samojed

Původ

Protože toto plemeno nikdy neprošlo selekcí, zachovalo se až do současnosti v původní podobě. Název dostalo od slova „samojed”, zastaralého označení národa Němců, obývajících sever Ruska. Tito psi byli vždy užíváni k tahu, hlídání a lovu jelenů. Roku 1889 se samojedi objevili ve Velké Británii. Plemeno má po celém světě mnoho obdivovatelů.

Charakteristika

Povaha samojeda je přátelská a mírná, ale taktéž pozorná a otevřená. U dospělého psa můžeme očekávat určitou míru rezervovanosti, paličatosti a důstojnosti. Jeho inteligence, přizpůsobivost a horlivost z něj dělá příjemného společníka a ochotného pracovníka.


Samojed a jeho výška, váha

Výška psa se pohybuje v rozmezí 51 - 56 cm, u fen 46 - 51 cm. Váha 23 - 30 kg.

Srst

Krycí srst je hrubá a otevřená, podsada je krátká, měkká a hustě zavřená. Srst je bílá, krémová nebo bílá se světle hnědou.

Péče o srst

Pouze v období línání je nutné denní kartáčování k odstranění uvolněné srsti. Psa koupejte jen v případě nutnosti. Uši psa je nutné udržovat v čistotě, drápky krátké.

Povahové rysy

Veselý, inteligentní, poslušný, milý, velmi přítulný, klidný, ostražitý.

Výchova

Výchova samojeda není jednoduchým úkolem a musí začít již ve velmi mladém věku. Pozměňujte trénink co nejčastěji. Opakování stále stejného povelu má právě opačný účinek, prosadí se totiž jeho paličatost. Naučte jej už velmi brzy, že musí přijít na vaše zavolání.Svou autoritu můžete dát najevo, ale vždy přátelsky – křikem a bitím si u tohoto psa respekt nevynutíte.

Pohyb

Samojed potřebuje mnoho pohybu. Choďte s ním proto na dlouhé procházky, a až vyroste, můžete jej nechat běhat vedle kola a udržovat jej tak v dobré kondici. Vzhledem k tomu, že je toto plemeno od přírody toulavé, uděláte dobře, oplotíte-li si dobře svou zahradu.

Věk

Samojed se dožívá věku kolem 13 let.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies