Šafrán - oživte zahradu zářivými květy

Šafrán neboli krokus si můžete vypěstovat kdekoliv - na zahrádce i v květináči. Divoké šafrány najdete po celé Evropě. Krokusy se řadí mezi nejkrásnější cibuloviny kvůli zářivé fialkové či žluté barvě květů.

Divoký šafrán

 

Pokud si myslíte, že tyto krásky kvetou jen na jaře, mýlíte se. Některé druhy mohou kvést i na podzim. Cibulky šafránu mají kulovitý až zploštělý tvar, úzké, trávovité listy, které dosahují až 15 cm a jsou zdobené bílými proužky. Květy mají kalichovitý tvar. Cibulka po odkvětu odumře, aby místo ní mohla nastoupit nová mateční cibulka spolu s několika dceřinnými cibulkami.

 

Rady a tipy k pěstování

 

  • Do skalek jsou ideální drobnější druhy šafránu, které pocházejí z Turecka či jihoevropských horských oblastí. Daří se jim hlavně na slunných a kamenitých plochách. Můžete si zasadit třeba Crocus ancyrensis, Crocus flavus či Crocus sieberii.
  • Jestli si chcete šafrán pěstovat na volné ploše, vysázejte je ve větším množství. Lépe tak vyniknou.
  • Když je budete chtít sázet ke dřevinám, volte raději větší druhy nebo hybridy - jako třeba Crocus vernus (šafrán jarní) nebo Crocus chrysanthus či další kříženci.
  • V nádobách můžete pěstovat jakýkoliv druh šafránu, ale nejlepší volbou jsou malé horské druhy.
  • Všechny druhy ale vždy sázejte na slunné, ale také chráněné stanoviště. Velice se jim daří v neustále vlhké, dobře propustné a vzdušné půdě.
  • Když je budete sázet na skalky či do nádob, pamatujte na pravidlo, že poměr písku a zeminy by měl být 2:1. Obložte je raději štěrkem než velkými kameny, které by je mohly trvale zastínit. Drobná drenáž je proto mnohem lepším řešením.

 

Šafrán se používá i v kuchyni

 

Buď si jej někde natrháme a usušíme, nebo si jej můžeme koupit v obchodě. Se šafránem ale zacházejte opatrně. Má výrazné aroma, takže se doporučuje přidávat do jídla jen malé množství - asi na špičku nože. Zkuste jej přidat do rýže, těstovin, polévek, kuskusu, ale hodí se i k ovoci, rybám, mořským plodům, houbám, bramborám a sýrům. Dokonce se přidává i do zákusků.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies