Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Rýže na sladko

Rýži si nemusíte připravovat jen jako přílohu. Přidává se do polévek, do salátů, používá se i při výrobě sushi a dokonce při přípravě sladkých pokrmů.

Rýže s mangem

 

Rýže s osvěžujícím mangem (4 porce)

 

  • Mango - 1 ks (velké, zralé)
  • Lepkavá rýže - 2 hrnky
  • Sůl - špetka
  • Voda - 4 hrnky
  • Kokosové mléko - 1 plechovka (400 ml)
  • Černá sezamová semínka - ½ lžičky (restovaná)
  • Hnědý cukr - 100 g

 

Tento vynikající dezert vám jistě zachutná. Rýži si ale naložte do vody den před přípravou.Celou noc by měla být ve vodě. Na druhý den ji sceďte a nasypte do cedníku, který pak položíte na hrnec s vodou. Dejte si pozor, aby se dno cedníku nedotýkalo vody. Rýži pak uvařte při nízké teplotě nad parou.

 

Vařte ji tak dlouho, dokud nezměkne, a mezitím ji čas od času promíchejte. Jakmile se bude rýže vařit, máte dost času na svaření kokosového mléka. Přidejte do něj cukr a sůl a pak do něj přidejte i uvařenou rýži. Nechte vychladit a servírujte s mankem nakrájeným na kostky. Ještě pak celý dezert posypte malým množstvím sezamových semínek.

 

 

Rýžový nákyp se švestkami (4 porce)

 

  • Mléko - 400 ml
  • Máslo - 1 lžíce (+ 1 lžíce na vymazání misek)
  • Kulatozrnná rýže - 220 g
  • Strouhanka - 3 lžíce
  • Citronová šťáva - 2 lžíce
  • Citronová kůra - z ½ ks
  • Vejce - 2 ks
  • Cukr krystal - 120 g
  • Švestky - 600 g (z kompotu)
  • Moučkový cukr - na dochucení

 

Nasypte rýži do hrnce, přidejte jemně nastrouhanou citronovou kůru, cukr (2 lžíce), máslo a mléko. Vařte na mírném ohni alespoň 20 minut. Předehřejte si troubu na 180 °C a mezitím si ze žloutků a zbylého cukru vyšlehejte světlou pěnu. Z bílků si pak vyšlehejte tuhý sníh, který pak po částech vmícháte do žloutkové pěny.

 

Do té pěny pak vmíchejte uvařenou rýži a směs pak dejte do vymazaných misek (či do 1 velké mísy). Postupně rýži prokládejte švestkami. Na závěr zasypte strouhankou, kterou jste si promíchali s citronovou šťávou. Rýžový nákyp pečte 10 minut a před podáváním můžete ještě posypat moučkovým cukrem.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.