Rýže s osvěžujícím mangem (4 porce)
- Mango - 1 ks (velké, zralé)
- Lepkavá rýže - 2 hrnky
- Sůl - špetka
- Voda - 4 hrnky
- Kokosové mléko - 1 plechovka (400 ml)
- Černá sezamová semínka - ½ lžičky (restovaná)
- Hnědý cukr - 100 g
Tento vynikající dezert vám jistě zachutná. Rýži si ale naložte do vody den před přípravou.Celou noc by měla být ve vodě. Na druhý den ji sceďte a nasypte do cedníku, který pak položíte na hrnec s vodou. Dejte si pozor, aby se dno cedníku nedotýkalo vody. Rýži pak uvařte při nízké teplotě nad parou.
Vařte ji tak dlouho, dokud nezměkne, a mezitím ji čas od času promíchejte. Jakmile se bude rýže vařit, máte dost času na svaření kokosového mléka. Přidejte do něj cukr a sůl a pak do něj přidejte i uvařenou rýži. Nechte vychladit a servírujte s mankem nakrájeným na kostky. Ještě pak celý dezert posypte malým množstvím sezamových semínek.
Rýžový nákyp se švestkami (4 porce)
- Mléko - 400 ml
- Máslo - 1 lžíce (+ 1 lžíce na vymazání misek)
- Kulatozrnná rýže - 220 g
- Strouhanka - 3 lžíce
- Citronová šťáva - 2 lžíce
- Citronová kůra - z ½ ks
- Vejce - 2 ks
- Cukr krystal - 120 g
- Švestky - 600 g (z kompotu)
- Moučkový cukr - na dochucení
Nasypte rýži do hrnce, přidejte jemně nastrouhanou citronovou kůru, cukr (2 lžíce), máslo a mléko. Vařte na mírném ohni alespoň 20 minut. Předehřejte si troubu na 180 °C a mezitím si ze žloutků a zbylého cukru vyšlehejte světlou pěnu. Z bílků si pak vyšlehejte tuhý sníh, který pak po částech vmícháte do žloutkové pěny.
Do té pěny pak vmíchejte uvařenou rýži a směs pak dejte do vymazaných misek (či do 1 velké mísy). Postupně rýži prokládejte švestkami. Na závěr zasypte strouhankou, kterou jste si promíchali s citronovou šťávou. Rýžový nákyp pečte 10 minut a před podáváním můžete ještě posypat moučkovým cukrem.
Diskuze