Recept na letní pařížský salát s chřestem (pro 4 osoby)
1 hlávku zeleného hlávkového salátu, půl hlávky červeného hlávkového salátu, čtvrt kila čerstvého chřestu.
Na zálivku:
3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce čerstvé citrónové šťávy, půl malé lžičky francouzké hořtice, 1 stroužek česneku, čerstvě pomletý černý pepř, sůl podle chuti.
Letní pařížský salát s chřestem - postup přípravy
Konce chřestu odkrojíme a oloupeme ho.Vaříme jej v osolené vodě do měkka asi 3 až 5 minut. Chřest můžeme také vařit v páře. Necháme vychladit a nakrájíme na menší kousky. Do větší salátové mísy nakrájíme na nudle omytý a suchý hlávkový salát, přisypeme vychladlý chřest a promícháme se zálivkou, kterou si připravíme smícháním olivového oleje, citrónové šťávy, francouzské hořtice, pepře, soli a stroužku česneku, který nahrubo rozdrtíme, vymícháme s ostatními surovinami. Česnek z hotové zálivky odstraníme. Necháme chvilku odležet a podáváme.
Recept na celerový salát (pro 4 osoby)
1 středně velká celerová bulva, 2 lžíce čerstvé citrónové šťávy, půl šálku majonézy, 2 kávové lžíce francouzké hořtice, sůl.
Celerový salát - postup přípravy
Celer oloupeme a nakrájíme na tenké proužky. Do vařící vody přidáme citrónovou šťávu a nakrájený celer. Vaříme asi 5 minut. Měkký celer necháme okapat a vychladit. Majonézu smícháme s hořticí a celerem a dosolíme podle chuti. Podáváme s pečivem.
Recept na španělský salát ze špenátu a rajčat (pro 4 osoby)
200 g čerstvého listového špenátu, 1 středně velká cibule, 4 dobře zralá rajčata, 1 velký stroužek česneku, 3 lžíce oleje, čerstvě namletý pepř, 2 lžíce vinného octa, 1 malá lžička cukru, francouzká hořtice, nať petržele a sůl podle potřeby.
Španělský salát ze špenátu a rajčat – jak na to?
Z jemně nakrájené cibule, rozetřeného česneku, oleje, octa, hořtice, pepře, cukru a soli připravíme zálivku. Do velké salátové mísy dáme nakrájená rajčata na kolečka, přidáme zálivku a promícháme. Špenát omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké nudle. Přidáme ho k rajčatům a ihned podáváme.
Diskuze