Sardinková pomazánka (4 porce)
- Sardinky v oleji - 1 konzerva
- Sýr Cottage - 100 g (zvolte raději takový, který má jen 2 % tuku)
- Pomazánkové máslo - 100 g
- Cibule - ½ ks (červená)
- Vejce - 1 ks (vařené)
- Hořčice - 1 lžička (ostrá)
- Citronová šťáva - 1 lžička
- Sůl - špetka
Sardinky dejte do misky i s olejem a rozmačkejte je vidličkou. Přidejte tam hořčici, pomazánkové máslo a nastrouhané uvařené vajíčko. Pak tam ještě vmíchejte cottage, cibuli nakrájenou opravdu na jemno, špetku soli a citronovou šťávu. Vše pečlivě promíchejte a namažte ideálně na křupavý chléb či opečený toust. Ozdobit můžete ještě petrželkou a plátkem citronu nebo nasekanou pažitkou.
Rybí pomazánka s lučinou
- Makrela - 1 ks (můžete místo ní použít rybí konzervu)
- Máslo - 100 g
- Lučina - 1 ks
- Tatarka 3 lžíce
- Cibule - 1 ks
- Sůl - špetka
- Citronová šťáva
- Zelenina - na dozdobení
Lučinu si našlehejte s máslem, přidejte tatarku, špetku soli, citronovou šťávu i rozmačkané rybí maso. Pokud použijete konzervu, dejte tam i ten olej. Cibuli si nakrájejte na drobno a přimíchejte do směsi. Dejte ji pak do lednice a nechte ji tam odpočinout. Natřít ji můžete na chléb, veku i na celozrnné pečivo. Nakonec ji můžete ozdobit paprikou, kyselou okurkou či jinou zeleninou a posypat petrželkou či pažitkou.
Pomazánka z uzené ryby (4 porce)
- Pažitka - 3 lžíce
- Uzená ryba - 400 g
- Tvaroh - 250 g
- Sůl - špetka
- Mrkev - 1 ks
- Cibule - 2 ks
Rybu nejprve zbavte kostí a kůže a teprve potom ji můžete nakrájet na drobno. Smíchejte ji s tvarohem, nasekanou pažitkou, mrkví a cibulí, které nakrájíte na jemno. Všechno důkladně promíchejte a dochuťte špetkou soli.
Diskuze