Krémová kapustová polévka (4 porce)
- Olej - 2 lžíce
- Cibule - 1 ks (nakrájejte na hrubo)
- Růžičková kapusta - 200 g
- Brambor - 1 ks
- Česnek - 2 stroužky
- Zeleninový vývar - 400 ml
- Smetana ke šlehání - 100 ml
- Čedar - 50 g (proužky)
- Sůl, mletý pepř - na dochucení
- Koriandr - 1 svazek (nasekejte na drobno.
Nejprve si na oleji osmažte cibuli a až se zbarví dozlatova, přidejte k ní na půlky nakrájené kapustičky. Také spolu s nimi vhoďte do hrnce i kostky brambor. Důkladně promíchejte a nechte alespoň pár minut smažit. Poté přidejte stroužky česneku nakrájené na tenké plátky.
Česnek nechte prohřát jen krátce a hned zalijte vývarem. Polévku nechte vařit minimálně 15 minut a pak ji rozmixujte. Na zahuštění polévky použijte smetanu a dle chuti osolte a opepřete. Před podáváním posypte každou porci polévky čedarem a koriandrem.
Gratinovaná růžičková kapusta - zdravá, zimní příloha (4 porce)
- Anglická slanina - 100 g
- Růžičková kapusta - 400 g
- Mandle - 2 lžíce (plátky)
- Máslo - 3 lžíce
- Olej - 3 lžíce
- Strouhanka - 5 lžic
- Smetana ke šlehání - 200 ml
- Parmezán - 5 lžic
- Citronová šťáva - z ½ ks
- Sůl, mletý pepř - na dochucení
Jednotlivé kapustičky opláchněte a pak je vhoďte do vroucí vody. Přidejte sůl a nechte je vařit 8 minut. Pak je sceďte a na pár minut je dejte do pánve a opečte je na másle spolu s olejem, nakrájenou slaninou a plátky mandlí.
Po několika minutách můžete přilít smetanu a citronovou šťávu. Dochuťte solí a pepřem, promíchejte, vložte do pekáčku či do zapékacích misek. Navrch ještě posypte směsí z parmezánu a strouhanky. Pečte v troubě při 190 °C asi 10 minut a můžete podávat.
Diskuze