Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Růžičková kapusta v kuchyni

Růžičkovou kapustu řadíme mezi odolné druhy zeleniny, neboť snese i teplotu -15 °C. Proto ji v zimě můžete zahlédnout i na některých zahrádkách. Říká se ji také “berlička pro mozek”, protože podporuje nervovou činnost a pomáhá zvýšit odolnost vůči stresu.

Růžičková kapusta

 

Krémová kapustová polévka (4 porce)

 

  • Olej - 2 lžíce
  • Cibule - 1 ks (nakrájejte na hrubo)
  • Růžičková kapusta - 200 g
  • Brambor - 1 ks
  • Česnek - 2 stroužky
  • Zeleninový vývar - 400 ml
  • Smetana ke šlehání - 100 ml
  • Čedar - 50 g (proužky)
  • Sůl, mletý pepř - na dochucení
  • Koriandr - 1 svazek (nasekejte na drobno.

 

Nejprve si na oleji osmažte cibuli a až se zbarví dozlatova, přidejte k ní na půlky nakrájené kapustičky. Také spolu s nimi vhoďte do hrnce i kostky brambor. Důkladně promíchejte a nechte alespoň pár minut smažit. Poté přidejte stroužky česneku nakrájené na tenké plátky.

 

Česnek nechte prohřát jen krátce a hned zalijte vývarem. Polévku nechte vařit minimálně 15 minut a pak ji rozmixujte. Na zahuštění polévky použijte smetanu a dle chuti osolte a opepřete. Před podáváním posypte každou porci polévky čedarem a koriandrem.

 

Gratinovaná růžičková kapusta - zdravá, zimní příloha (4 porce)

 

  • Anglická slanina - 100 g
  • Růžičková kapusta - 400 g
  • Mandle - 2 lžíce (plátky)
  • Máslo - 3 lžíce
  • Olej - 3 lžíce
  • Strouhanka - 5 lžic
  • Smetana ke šlehání - 200 ml
  • Parmezán - 5 lžic
  • Citronová šťáva - z ½ ks
  • Sůl, mletý pepř - na dochucení

 

Jednotlivé kapustičky opláchněte a pak je vhoďte do vroucí vody. Přidejte sůl a nechte je vařit 8 minut. Pak je sceďte a na pár minut je dejte do pánve a opečte je na másle spolu s olejem, nakrájenou slaninou a plátky mandlí.

 

Po několika minutách můžete přilít smetanu a citronovou šťávu. Dochuťte solí a pepřem, promíchejte, vložte do pekáčku či do zapékacích misek. Navrch ještě posypte směsí z parmezánu a strouhanky. Pečte v troubě při 190 °C asi 10 minut a můžete podávat.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.