Růže - královny květin

Růže jsou jedny z nejkrásnějších květin, proto si tento titul právem zasloužily. Dnes už je vyšlechtěno přes sto druhů a můžeme se radovat i z různých barevných variací.

červená růže

 

Správná péče - vyhněte se nejčastějším chybám

 

Pěstitel, který chce svým růžím dopřát tu nejlepší péči, musí umět skloubit umění a vědu. I když přesně dodržujete návod, vždy musíte trochu riskovat a experimentovat. Musíte do toho vložit i své srdce.

 

Růže jsou vybíravé, co se týče umístění. Jsou to přece královny, tak chtějí to nejlepší místečko. Musíte je zasadit tam, kde budou mít dostatek světla minimálně 6 hodin denně. Sázejte je do kvalitní a dobře propustné zeminy. Tyto “královny” potřebují i dostatečný prostor od ostatních rostlin, jinak jim začnou okupovat kořeny.

 

Druhou nejčastější chybou je, že si zvolíte nevhodnou odrůdu. Před samotným nákupem a výsadbou si musíte zjistit, jak moc a do jaké výšky se růže rozrostou. Některé odrůdy rostou spíše do šířky, takže by se neměly sázet příliš blízko k plotu. Taky si můžete pořídit zrovna takovou odrůdu, která kvete jen 1x do roka. Také si nevyberte odrůdy, které jsou náchylnější na choroby a často jsou napadány škůdci. Pokud jste začátečník, zvolte raději nejméně náročné odrůdy. Pak se už můžete zaměřit na barvu, velikost květů a vůni.

 

Vysadili jste si růže pod okno a když vám vadí ve výhledu, prostě je prořežete? Tímto jim můžete nevědomky ubližovat. Především pnoucí růže byste měli prořezat na podzim, aby pak mohly pnout tam, kam chcete. U malých nebo čajových růží se musí prořezávat častěji. První zastřihnutí proveďte na jaře a na podzim jen dolaďujte.

 

Také je důležité, abyste si zapamatovali její jméno. Protože péče se u jednotlivých odrůd liší. Pro správnou péči dodržujte 3 základní kroky - hnojivo, zálivka a odstranění zvadlých květů. Růže byste měli zalévat podle počasí - ideálně 2x za týden. Ale musíte je zalít opravdu důkladně. Na jaře a na podzim přihnojujte - nejlépe přírodními hnojivy. Co dva týdny přihnojujte tekutým hnojivem. Zvadlé květy stačí pravidelně odlamovat, jinak budou rostlině brát sílu a zbytečně budou bránit růstu nových květů.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies