Rozmarýn a jeho všestranné využití

Rozmarýn je původem ze Středozemí. Mimo jiné symbol lásky a manželství. Dezinfikuje trávicí trakt, podporuje trávení a omezuje nadýmání. Působí proti stresu, zklidňuje nervy a na příjemný spánek.

rozmarýn

Rozmarýn podporuje tvorbu žaludečních šťáv a zlepšuje vylučování žluče, což prospívá především trávení. Pokud vás trápí nadýmání, časté pocity únavy nebo problematická pleť, pomůže vám rozmarýn, jenž má zklidňující účinky a zmírňuje bolest. Má také antiseptické účinky.

 

Je účinným bojovníkem proti rýmě i kašli a pomáhá i při dalších onemocněních jako je revma či dna. Zlepšuje krevní oběh, prokrvuje končetiny i pánevní dno, což usnadňuje otěhotnění, a pomáhá s léčbou zánětů a artritidy. Podporuje činnost jater a působí i jako prevence proti nádorovým onemocněním.

Rozmarýn

Rozmarýn je nejen v naší kuchyni oblíbenou bylinkou, jenž je charakteristická svou intenzivní chutí a aroma. V kuchyni nepoužíváme jen listy, ale i čerstvé nebo sušené výhonky rozmarýnu. Hodí se nejen k sýrům či k masu, ale vyrábí se z nich i džemy. Jelikož mají silnější aroma, nepoužívejte rozmarýn ve větším množství, aby nepohltil ostatní vůně a chutě.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies