Routa vonná - voní nebo ne?

Hned ze začátku můžeme prozradit, že routa vonná vám s největší pravděpodobností vonět nebude. Její vůně je dosti zvláštní a celkem intenzivní, zkrátka spíše páchne. Ale má spoustu pozitivních účinků.

Routa vonná

Najdeme ji i u nás

Routa vonná je stále zelený polokeř. Je rozšířená hlavně v Jižní Evropě, ale naštěstí ji najdeme i v naší přírodě. V případě, že máte bylinkovou zahrádku, klidně do ní routu přidejte. Routa je nejen léčivá, ale také velmi pěkná. Lze z ní vytvořit nízké živé ploty v okrasné i zeleninové zahradě. Nezapomeňte, že jde o stále zelený keř, takže ji nesmíme nechat ani v zimě bez vody. V holomrazech ji pro jistotu dopřejte přikrývku z chvojí nebo ze slámy. Co z routy využijeme? Květy, listy a malá černá semínka.

Páchne, ale pomůže

Routa vonná je pro nás celkem užitečná rostlina. Když jí umíte použít, dobře vám poslouží. V případě trápení se žlučníkem a žlučovými kameny za ni budete vděčni a nebude vám vůbec vadit, že ani trochu nevoní.

Se žlučníkem problémy nemáte, ale dávají vám zabrat ledviny a vůbec celý močový systém? Routa působí protikřečově i při ledvinových kolikách, působí diureticky a zvyšuje přívod krve do zažívacího ústrojí a hladké svaloviny vůbec. Prokrvení ledvin také vylepší a snižuje krevní tlak, který je způsoben právě špatnou funkcí ledvin. Už se vám toho zdá hodně? A to ještě nejsme s léčivými účinky routy vonné u konce. Díky antisklerotickému a účinku zpevňuje cévy, má sedativní účinky při bolestech hlavy a obklad či koupel z routy si můžete přiložit na hnisající rány.

Nesmí se to přehnat

O routě je známo, že je jedovatá, tedy aspoň se to o ní říká. Může přivodit závratě a omámení, ale to jen v případě, že to přeženete s dávkováním. Routa se užívá jako lék, nanejvýš dvakrát za den. Nejvhodnější je připravit si nálev z čajové lžičky nasekané natě na jeden hrnek vody. Závratě opravdu mít nebudete, to byste museli routu konzumovat v opravdu velkém množství. To se vám určitě nepovede, protože routa nejen, že nevoní, ale ona sama o sobě ani nijak zvlášť dobře nechutná. Teď ovšem routě trochu křivdíme, protože ten, kdo to s ní umí, dokáže ji v kuchyni využít k přípravě kulinářských zážitků. Zkuste si například nasekanou routu přidat k obyčejné hořčici, rázem uvidíte jak je neobyčejná. Přidejte ji také do sýrové a tvarohové pomazánky.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies