Roubování od A do Z – 2.díl

V dnešním článku si povíme více o jednotlivých způsobech roubování rostlin, mezi které patří kopulace, anglická kopulace, roubování za kůru a roubování na kozí nožku.

Způsoby roubování

Kopulace

Při tomto způsobu roubování je potřeba, aby podnož i roub byly stejně silné. S pomocí vydesinfikovaného roubovacího nože (aby rostliny nenapadla infekce) vytvoříme na podnoži i roubu stejně velké šikmé řezy, které k sobě následně upevníme. Místo spoje zamažeme štěpařským voskem a jemně omotáme PVC páskou.

Anglická kopulace

Anglická kopulace je velmi podobná klasické kopulaci, kterou jsme si popsali výše. U anglické kopulace se kromě základních kopulačních řezů udělá na seříznuté ploše obou spojovaných částí ještě jeden zářez. Jejich zasunutím spojíme roub s podnoží. Spoj zamažeme štěpařským voskem a zavážeme PVC páskou.

Roubování za kůru

Roubování za kůru je vhodné v případě, že podnož a roub nejsou stejně silné. Roub pomocí vydesinfikovaného roubovacího nože seřízneme tak, aby nám vznikl šikmý řez. Takto připravený roub zasuneme za kůru (tu si předem mírně nožem nařízneme a odkryjeme, aby se nám tam roub vešel). Místo spoje zamažeme štěpařským voskem a zpevníme PVC páskou. Při roubování podnoží používáme většinou krátký roub se 2 až 3 pupeny. Při přeroubování starších stromů používáme rouby s 5 až 8 pupeny.

Roubování na kozí nožku

Tento způsob roubování se řadí mezi ty náročnější. Používá se v případě, že jsou podnož a roub svou šířkou velmi odlišné. Na zakrácené podnoži vyřízneme dvěma řezy klínovitý zářez, který je svými rozměry vhodný pro roub. Roub seřízneme také dvěma řezy do tzv. klínu - řežeme proti pupenu. Roub zasuneme do výřezu tak, aby se řezné rány dotýkaly. Spoj zamažeme štěpařským voskem a omotáme PVC páskou.

V příštím díle si povíme více o plátkování, Tittelově způsobu, roubování do rozštěpu, na klínek, na obrácený klínek a do boku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.8 Počet: 4 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies