Roubování od A do Z – 1.díl

Roubování je vegetativním způsobem rozmnožování rostlin. Seznamte se ze základními pojmy, pomůckami potřebnými pro roubování a jejich výběrem a také s vhodným termínem k této činnosti.

Roubování

Roubování - základní pojmy

Než si povíme více o jednotlivých způsobech roubování, se seznámíme s několika základními pojmy.

Roubování

Roubování je vegetativním způsobem rozmnožování rostlin, které spočívá v přenesení jedné části rostliny (tedy roubu) na jinou rostlinu (podnož).

Způsoby roubování

Roubovat lze několika způsoby: kopulací, anglickou kopulací, roubováním za kůru, sedélkováním, plátkováním, roubováním na kozí nožku, do rozštěpu, na klínek, na obrácený klínek, do boku a Tittelovým způsobem.

Podnož

Podnož  zajišťuje přísun živin (díky své kořenové části). Měla by být zdravá, nepoškozená, s dobře vyvinutým kořenovým systémem.

Roub

Rouby jsou zpravidla jednoleté výhony, řezané za bezmrazého počasí během zimy nebo v předjaří. Měly by být řezány vždy nad pupenem jednoletého výhonu, šikmým, dlouhým a čistým řezem. Roub vytváří nadzemní část nově vzniklé rostliny s požadovanými vlastnostmi.

Pomůcky pro roubování rostlin

K roubování budeme potřebovat roubovací nůž, PVC pásku a štěpařský vosk.

Roubovací nůž

Je nůž určený k vegetativnímu způsobu rozmnožování rostlin. Dá se koupit v mnoha provedeních (klasický, zasunovací, pro leváky nebo praváky) a také v různé kvalitě. Čím kvalitnější (a hlavně ostřejší) nůž, tak tím lépe. Důležité je jej po každé práci pečlivě vydesinfikovat.

Štěpařský vosk

Štěpařský vosk kupujeme pouze kvalitní. Měl by řeznou ránu dokonale ochránit, měl by se dát dobře roztírat, při vyšších teplotách by se neměl roztékat a při nižších teplotách naopak praskat.

PVC páska

PVC páska upevní a ochrání místo, kde se roub spojí s podnoží. Navíc dokáže společně s rostlinou nějakou dobu růst a neomezuje ji.

Vhodná doba pro roubování

Nejvhodnější dobou pro roubování je období od února do dubna.

V příštím díle našeho seriálu si povíme více o jednotlivých způsobech roubování.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies