Římský kmín - jak se liší od toho klasického?

Klasický kmín zná zajisté každá správná hospodyňka. Ale věděli jste, že existuje i římský kmín, jenž je mnohem zdravější? Toto koření pochází z rostliny Cuminum cyminum a do češtiny bývá překládána jako šabrej kmínovitý.

Římský kmín - jak se liší od toho klasického?

 

  • Římský kmín - účinky

 

Bývá označován jako přírodní lék, který pomáhá při problémech s nadýmáním a plynatostí. Kromě toho podporuje chuť k jídlu, zlepšuje prokrvení, pomáhá při kardiovaskulárních chorobách a dokáže zmírnit i kašel. Má navíc i protizánětlivé účinky.

 

Můžeme o něm říct, že je to vlastně účinné preventivní opatření proti vzniku cukrovky. Dle vědeckých studií může římský kmín snížit výskyt rakoviny žaludku, tlustého střeva i děložního čípku. Působí jako antioxidant, posiluje imunitu a snižuje hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak.

 

  • Římský kmín v kuchyni

 

Kmín římský se nejčastěji používá v indické kuchyni a pokud milujete kari koření, pak vás jistě nepřekvapí, že římský kmín je jednou z jeho složek. Římský kmín tvoří i směs koření tzv. garam masala, ve kterém najdete i černý pepř, koriandr, hřebíček, kardamon, skořici, muškátový květ a bobkový list.

 

Kromě indické kuchyně se římský kmín využívá také v asijské, mexické či arabské kuchyni. Jeho chuť výborně doplní kuskus, chilli con carne nebo dušené maso. Také se používá při nakládání zeleniny, sýrů, kysaného zelí či uzenin.

 

  • Římský vs. klasický kmín

 

Než začnete s římským kmínem vařit, uvědomte si, že je ostřejší a má hořkou chuť. Má také výraznější aroma, takže s ním raději při dochucování pokrmů šetřete. Klasický kmín se pěstuje v Německu, Rusku a Holandsku, avšak římský kmín je pěstován především v Asii.

 

Semena římského kmínu jsou světlejší než u běžného kmínu. Můžete sehnat jak celá semena, tak i drcený kmín. Měli bychom vás ale upozornit, že v případě římského kmínu, byste jej měli drtit raději bezprostředně před přípravou. Jeho silice totiž velmi rychle vyprchají, takže raději používejte celá semena, pokud to půjde.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.2 Počet: 9 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies