- Římský kmín - účinky
Bývá označován jako přírodní lék, který pomáhá při problémech s nadýmáním a plynatostí. Kromě toho podporuje chuť k jídlu, zlepšuje prokrvení, pomáhá při kardiovaskulárních chorobách a dokáže zmírnit i kašel. Má navíc i protizánětlivé účinky.
Můžeme o něm říct, že je to vlastně účinné preventivní opatření proti vzniku cukrovky. Dle vědeckých studií může římský kmín snížit výskyt rakoviny žaludku, tlustého střeva i děložního čípku. Působí jako antioxidant, posiluje imunitu a snižuje hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak.
- Římský kmín v kuchyni
Kmín římský se nejčastěji používá v indické kuchyni a pokud milujete kari koření, pak vás jistě nepřekvapí, že římský kmín je jednou z jeho složek. Římský kmín tvoří i směs koření tzv. garam masala, ve kterém najdete i černý pepř, koriandr, hřebíček, kardamon, skořici, muškátový květ a bobkový list.
Kromě indické kuchyně se římský kmín využívá také v asijské, mexické či arabské kuchyni. Jeho chuť výborně doplní kuskus, chilli con carne nebo dušené maso. Také se používá při nakládání zeleniny, sýrů, kysaného zelí či uzenin.
- Římský vs. klasický kmín
Než začnete s římským kmínem vařit, uvědomte si, že je ostřejší a má hořkou chuť. Má také výraznější aroma, takže s ním raději při dochucování pokrmů šetřete. Klasický kmín se pěstuje v Německu, Rusku a Holandsku, avšak římský kmín je pěstován především v Asii.
Semena římského kmínu jsou světlejší než u běžného kmínu. Můžete sehnat jak celá semena, tak i drcený kmín. Měli bychom vás ale upozornit, že v případě římského kmínu, byste jej měli drtit raději bezprostředně před přípravou. Jeho silice totiž velmi rychle vyprchají, takže raději používejte celá semena, pokud to půjde.
Diskuze