Rhodézský ridgeback (Rhodesian Ridgeback)

Rhodézský ridgeback je velmi inteligentní, energické, přátelské a hravé plemeno, které nadevše miluje svého pána a jeho rodinu. Je v současnosti jediným uznávaným plemenem pocházejícím z jižní Afriky.

Rhodézský ridgeback

Rhodézský ridgeback (Rhodesian Ridgeback) a jeho původ

Rhodéský ridgeback je v současnosti jediným uznávaným plemenem pocházejícím z jižní Afriky. Vznikl křížením domácích afrických honičů Hotentotů s evropskými plemeny loveckých psů. Ridgebackovi se také říká „Lví pes“, protože byl původně používán při lovu lvů. Zvláštností plemene je hřeben na zádech, který tvoří chlupy vyrůstající v opačném směru, než zbytek srsti. Hřeben je pro toto pí plemeno charakteristický.

Rhodézský ridgeback a jeho povaha

Rhodézský ridgeback je velmi inteligentní, energické, přátelské a hravé plemeno, které nadevše miluje svého pána a jeho rodinu. Vůči cizím lidem je nedůvěřivý. Hodí se k hlídací a strážní službě.

Základní informace o plemenu dle standartu FCI

Výška:

Pes má v kohoutku 63 až 69 centimetrů, fena 61 až 66 centimetrů.

Váha:

Pes průměrně váží okolo 36,5 kilogramů, fena průměrně váží 32 kilogramů.

Srst:

Rhodéský ridgeback má krátkou, hustou, hladkou srst s lesklým nádechem. Srst není hedvábná, ani zvlněná. Zbarvení je od světle pšeničného až po červeně pšeničné. Bíle zbarvení na hrudi a na prstech je přípustná, velké bílé skvrny na těchto místech nebo na břiše jsou nežádoucí. Tmavá tlama a tmavé uši jsou přípustné. Příliš mnoho černých chlupů v srsti je nežádoucí.

Tělesné proporce

Tělo:

Tělo je dobře stavěné, vyvážené, působí masivním dojmem.

Oči:

Oči jsou kulaté, jasné, s inteligentním výrazem. Jejich barva by měla ladit s barvou srsti.

Uši:

Uši jsou vysoko posazené, středně velké a široké, postupně se k zakulacenému bodu zužují.

Čenich:

Čenich je dlouhý, hluboký a silný.

Ocas:

Ocas je u kořene silný, směrem ke konci se zužuje.

Péče o srst

Péče o srst není náročná. Pro kartáčování je vhodné použít kartáč s přírodními štětinami nebo klasický drátěný kartáč. Každodenní kartáčování není nutné, postačí jen jednou za týden - odstraní se tak uvolněná srst. Dále slouží ke stimulaci jejího přirozeného promašťování a k odstranění nečistot.

Výchova štěněte

Výchova by měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být důsledná, ale také založená na vzájemném respektu.

Pohyb je pro toto psí plemeno velmi důležitý

Snažte se zajistit tomuto psímu plemenu hodně pohybu, hodí pouze k lidem, kteří mu dokáží poskytnout dostatek prostoru k hlídání či vybití energie vycházkami. Rhodézský ridgeback (Rhodesian Ridgeback) se dožívá věku kolem 12 let, ale i déle.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies