Ideální místo pro řezané květiny
Řezané květiny mají rády chladnější prostředí. Dbejte na to, aby květiny nestály vedle mísy s ovocem. Ovocné plody při svém dozrávání uvolňují plyn – etylén, který způsobuje vadnutí květů. Cigaretový kouř a průvan řezaným květinám rovněž nesvědčí.
Péče o řezané květiny – voda ve váze
Ideální pro řezané květiny je vlažná voda pokojové teploty (kolem 30°C). Vlažná voda obsahuje méně kyslíku než voda studená. Obsahuje také méně vzduchových bublinek, které se usazují ve stoncích květin. Pokud jsou bublinky ve vodě viditelné, nechte vodu ještě chvilku odstát. Měnit vodu ve váze po několika dnech má pouze smysl pokud květinám zároveň zkrátíme stonky.
Váza pro řezané květiny
Váza pro řezané květiny by měla být důkladně zbavena všech nečistot. K očištění vázy můžete použít vodu s kousky nakrájené pomerančové kůry. Vázu můžete také naplnit octovou nebo osolenou vodou, protřepat, a poté ji dobře vypláchnout.
Než řezané květiny dáte do vázy
Před vložením květin do vázy odřízněte šikmým řezem přibližně 3 centimetry stonku. Používejte vždy ostrý nůž. Stonky je vhodné odříznout pod vodou, protože se do nich nedostane vzduch. Odstraňte ze stonku všechny listy, které by zůstaly ve vodě. Urychlují totiž znečištění vody, které zkracuje životnost květin.
Kostka cukru může prodloužit životnost řezaných květin
Některé řezané květiny potřebují proto, aby déle vydrželi sladší vodu. Kdežto vy potřebujete chuť na sladké zahnat a nedaří se vám to? Mezi takové rostliny patří astry, petúnie, kosatce, petrklíče, šeříky, tulipány.
Péče o řezané květiny – tipy pro ještě delší výdrž řezaných květin
- Komu doma teče z kohoutku hodně tvrdá voda, může neutralizovat obsah vápníku ve váze s vodou přidáním citrónové nebo octové šťávy. Tato kyselá směs působí také antibakteriálně a zabraňuje zahnívání stonků řezaných květin.
- Najděte ve své peněžence nějakou drobnou měděnou minci. Měď pomůže zamezit vytváření bakterií ve vodě. Mince má podobný účinek jako umělá výživa pro řezané květiny, kterou si můžete zakoupit v květinářství.
Diskuze