Reveňový (rebarborový) džem s ananasem
Reveň neboli rebarbora pomáhá při ochablosti střev a zácpě, aktivuje energii buněk, posiluje pokožku a vlasy, posiluje svaly, nervy a kosti, zbavuje tělo škodlivin a pomáhá při hubnutí, protože váže tukové látky.
Co budeme potřebovat
1 kilogram očištěné reveně, 600 gramů želírovacího cukru, 0,5 litru ananasového kompotu v konzervě, hrst vlašských jader nasekaných nahrubo, špetka petolu na poprášení.
Postup přípravy reveňového (rebarborového) džemu s ananasem
Mladé stonky reveně omyjeme, oloupeme a nakrájíme na 1 centimetr dlouhé špalíky. Bez vody je v hrnci zvolna zahříváme. Když pustí šťávu, zesílíme var a za stálého míchání vaříme, dokud za sebou vařečka nezanechá širokou stopu. Poté postupně přisypáváme cukr. Ananas nakrájíme nadrobno a i se šťávou ho vmícháme do džemového základu.
Promícháme a vaříme dál, až se kapka džemu na studeném talíři neroztéká. Ořechy vsypeme do džemu 1 minutu před dokončením varu. Horký džem naplníme do teplých, suchých a čistých sklenic, vršek džemu poprášíme trochou petolu a poté sklenice uzavřeme. Dobrou chuť!
Diskuze