Retro bydlení je v módě

Nábytek, který bychom ještě nedávno považovali za staromódní, se vrací zpátky do repertoáru bytových trendů. Tzv. retro styl ve vás oživí vzpomínky na staré časy, kdy babička připravovala v mlýnku kávu a dědeček labužnicky vykuřoval dýmku.

Retro židle

Bydlení v šedesátých letech

Šedesátá léta dvacátého století byla velmi revoluční – zrodily se tzv. květinové děti, nové hudební styly i nový způsob oblékání a zařizování interiéru. Životním heslem se stala svoboda. Do domů a bytů najednou pronikly barvy, motivy květin, geometrické vzory, oblé tvary nábytku, výrazné doplňky. Tyto prvky se nyní vrací.

Retro prvky dnes

Současný retro styl je ale přeci jen v porovnání s minulými léty trochu jiný. Je inspirován renesancí, barokem i rokokem, pro správné rozlišení se ale užívá přívlastku neo (neorenesance, neorokoko). In je například bílý, růžovohnědý, fialovožlutý nebo černobílý nábytek, květinové vzory, výrazně barevné stěny. Typické jsou také zlaté či stříbrné prvky. Dominantní barvou je temně červená – možná jste i vy jako děti pobíhali kolem červené kuchyňské linky s červeným nádobím s bílými puntíky, červených tapet a chlupatých dek, kterým se říkalo „leskymo“.

Jak bydlet v retro stylu

Kombinovat retro styl se současným moderním zařízením bytu není tak těžké, jak se zdá. Bohatě postačí oživit interiér některými prvky – v kuchyni například starou váhou, mlýnkem na kávu nebo háčkovaným ubrusem. Pokud žádný takový poklad po svých předcích nevlastníte, můžete si v obchodě zakoupit některý ze spotřebičů s retro designem. Co třeba červenou pračku nebo modrozelnou myčku na nádobí? Vysoce in jsou také zmíněné červené doplňky. 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies