Co obsahuje?
Tato nenápadná zelená rostlinka v sobě skrývá přímo nálož vitamínů a minerálů, které lidský organismus potřebuje právě v zimním období, kdy venku neroste nic, co by se dalo za syrova konzumovat. Některé studie dokonce tvrdí, že je to nejzdravější zelenina na světě. Pokud sníte 100 gramů této bylinky, zajistíte si tak přes 10 procent denní dávky sedmnácti životně důležitých látek. Obsahuje velké množství vitamínu C, betakarotenu, vitamíny A, B1, B3, B6. E. Z minerálů je to draslík, sodík, fosfor, vápník, železo, zinek, ale i jód a vláknina.
Účinky řeřichy na zdraví
Posiluje imunitu a má protizánětlivé účinky. Proto je velice vhodná pro ty z nás, kteří trpí častými záněty močových cest nebo ledvin. Příznivě působí také proti nachlazení a onemocnění dýchacích cest. Podporuje produkci trávicích šťáv, povzbuzuje činnost žlučníku a jater, proto je vhodné ji přidávat do tučnějších jídel. Ulehčuje totiž jejich trávení a zabraňuje pocitům těžkosti po jídle.
Řeřicha jako zpestření jídelníčku
Mladé rostlinky řeřichy mají podobnou chuť jako ředkvičky, je tedy nejvhodnější konzumovat je v syrovém stavu. Vynikající jsou například na chlebu s máslem nebo sýrem, do vaječných, tvarohových a sýrových pomazánek nebo zeleninových salátů. Výbornou chuť dodají vařeným bramborám, bramborové kaši nebo zeleninovým polévkám. Řeřichu přidáváme až do hotových pokrmů, protože vařením ztrácí většinu svých cenných látek.
Pěstování řeřichy
Vypěstovat si doma tuto zeleninu může opravdu každý. Nepotřebujete k tomu ani truhlík, ani zeminu. Stačí nějaká miska, trocha vaty nebo pár složených kuchyňských papírových utěrek. Vatu rozprostřete na misku, dostatečně navlhčíte vodou, posypete hustě semínky a umístíte na okenní parapet. Rostlinky rychle rostou a sklízet můžete už za týden. Jen musíte vatu udržovat stále vlhkou, pokud přeschne, můžete rostlinky rovnou vyhodit. Vyzkoušejte tuto nenáročnou bylinku, která vám v zimních měsících doplní potřebné vitamíny daleko lépe než drahé citrusové plody.
Diskuze