Rekonstrukce střechy - 1. díl

Rekonstrukce střechy není žádná legrace. Ještě než se do ní pustíte, je třeba ujasnit si, jakou střešní krytinu zvolit, aby byla kvalitní, voděodolná a přitom vás nezruinovala, zda je třeba získat schválení stavebního úřadu a jaké firmě střechu svěřit. V prvním díle seriálu o rekonstrukci střechy vám ulehčíme rozhodování, v druhém vás provedeme samotnou realizací.

Střecha

Než se pustíte do rekonstrukce střechy

Vyberte tu správnou firmu

Před opravou střechy si nechejte udělat rozpočet od dvou, klidně i tří firem a ptejte se na věci jako je např. sankce za nedodržení pevné ceny či termínu. Pokud se firma takovým věcem vyhýbá, vyberte si jinou. Pozornost byste měli zvýšit i tehdy, je-li předběžný rozpočet jedné firmy ve srovnání s ostatními firmami příliš vysoký.

Pozor na úřady

Pokud se rozhodnete pro opravu, při které zůstane typ střešní krytiny i původní tvar střechy zachován, stačí práci na stavebním úřadě pouze ohlásit. Budete-li však měnit i konstrukci, střešní krytinu nebo instalovat střešní okna, musí vám stavební úřad úmysl schválit. Bez potvrzení si koledujete o finanční sankci.

Podle čeho vybírat střešní krytinu

Střecha - rovná nebo šikmá?

Výběr střešní krytiny ovlivňuje několik faktorů. Prvním z nich je sklon střechy. Každá stavební firma vám poradí, jaký typ krytiny se na váš typ střechy hodí, některé věci je ale dobré vědět předem. Například to, že rovná střecha je sice levnější, na druhé straně je ale také mnohem více vystavena slunci, vodě, sněhu a dalším nepříznivým vlivům. Díky tomu vydrží méně než střecha šikmá, vy budete nuceni dříve přistoupit k celkové rekonstrukci a celkové náklady pak budou přibližně stejné, jako kdybyste si rovnou pořídili střechu šikmou.

U šikmých střech je ideální sklon větší než 45 stupňů, voda a sníh z nich snadno odtéká. Vhodnější jsou také našikmo položené tašky – odolávají lépe přívalovým dešťům a větrům. Pokud se rozhodnete přejít z rovné stěny na šikmou, nebude to levné, na druhé straně ale získáte v podkroví místo navíc.

Jaký zvolit materiál?

Pálené tašky

Nejčastěji voleným druhem střešní krytiny jsou tašky z pálené hlíny. Vyrábí se v mnoha barvách a úpravách, dražší glazurované či s engobou (povlakem z keramické směsi) jsou ale nejodolnější.

Betonové tašky

Druhou nejoblíbenější variantou jsou tašky betonové, taktéž velmi odolné před extrémními vlivy počasí. Působí těžce, ve skutečnosti ale není o moc těžší než tašky z pálené hlíny. Pálené i betonové tašky se používají pro šikmé střechy.

Plechové střechy

Bydlíte-li v horách, bude vám možná doporučena plechová střecha. Je velmi lehká, takže střešní konstrukci zatěžuje minimálně a nevyžaduje téměř žádnou údržbu. Vyrábí se z mědi, oceli nebo hliníku a vyjde vás mnohem levněji než tašky z betonu či pálené hlíny.

Břidličné tašky

Tašky z přírodní břidlice poznáte na první pohled – mají typicky šedou barvu. Ke konstrukci střechy se musí každá taška zvlášť přibít hřebíky, díky tomu se ale udrží i na těch nejpříkřejších střechách. Jsou velmi trvanlivé, odolné mrazu i dešti a fungují perfektně i jako tepelný a zvukový izolátor.

Dřevěné tašky

Jsou překrásné pro oko, ale vyžadují pečlivou ruční práci, od čehož se odvíjí i cena. Navíc se musí pravidelně důkladně impregnovat.

Plastové tašky

Ano, existují dokonce i tašky plastové. Na první pohled jsou k nerozeznání od pálených, jsou velmi pevné, lehké, nekorodují a díky nenasákavosti se na nich nemůže uchytit plíseň ani mech. Vydrží padesát až sedmdesát let.

Netradiční typy střešních krytin

Existují i takové varianty střešních krytin jako jsou asfaltové šindele (vyžadují ale dobré odvětrávání střechy), štěrkové střechy, vláknocementové desky a podobně. Nabídku střešních krytin a jejich vhodnost pro váš typ střechy se vyplatí prodiskutovat s odborníkem!

Více k tématu:

Udělejte si zahradu na střeše vašeho domu

Střešní okna – pravidla výběru

Okapy – návod na montáž

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies