Recept na čínu z krůtího masa (pro 4 osoby)
500 g krůtích prsíček, 1 cibule, 1 pórek, 1 konzerva fazolek v rajské omáčce, 1 čerstvá paprika, 150 g čerstvých žampiónů ( můžou být i sterilované ), 100 ml šlehačky, olej, sůl, pepř
Jak budeme postupovat
Krůtí prsíčka omyjeme, vysušíme a nakrájíme na tenké, malé nudličky. Pórek a žampióny očistíme, omyjeme a rovněž nakrájíme na plátky, cibulku na drobné kostičky. Jader zbavenou a omytou papriku přepůlíme a pokrájíme na tenké proužky. Na oleji zpěníme cibulku a přidáme nudličky masa.
Zprudka orestujeme, až maso zbělá a pod pokličkou dusíme do poloměkka. Podle potřeby přiléváme malé množství vody. Když je maso poloměkké, přisypeme do pánve pórek, papriku a žampióny, osolíme, opepříme a po promíchání obsah pánve dusíme do změknutí.
Před koncem vaření vsypeme obsah fazolové plechovky, vlejeme šlehačku a prohřejeme. Jako přílohu podáváme, rýži, hranolky nebo těstoviny.
Recept na guláš z krůtího stehna (pro 4 osoby)
500 g krůtího masa z horního stehna, 2 větší cibule, 3 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, 2 polévkové lžíce sladké červené papriky, kmín, mletý pepř, majoránka, 1 kostka masoxu, sůl, 2 lžíce hladké mouky nebo 2 lžíce strouhaného perníku
Jak budeme postupovat
Cibule oloupeme, pokrájíme na kostičky. Čisté maso bez kůže a blan pokrájíme na větší kostky a oloupaný česnek na plátky. Do hrnce dáme olej, cibuli, česnek a za stálého míchání chvilku osmažíme. Přisypeme papriku a po chviličce zalejeme troškou vody. Je to proto, abychom papriku rozpustili, ale nespálili. Zůstala by hořká.
Přisypeme maso a orestujeme do zšednutí jeho povrchu. Osolíme, přidáme kmín, pepř, kostku masoxu a maso zalejeme vodou. Vaříme až do změknutí masa. Ochutíme majoránkou a zahustíme hladkou moukou, kterou si rozmícháme ve studené vodě a po částech přiléváme do guláše, až je ta správná hustota.
Necháme aspoň 10 minut vařit na mírném ohni. Můžeme přisypat před dovařením strouhaný perník a ještě chvíli povařit. Podáváme s houskovým knedlíkem, těstovinami nebo chlebem.
Diskuze