Recepty z hlávkového salátu

Ve sklenících už pomalu začíná ranný salát tvořit své hlavičky a první letošní vitamíny si říkají o to, aby jsme si jejich chuť vychutnali. Nechte se inspirovat našimi radami na chutné recepty z hlávkového salátu.

salát, zelenina

Hlávkový salát s nivou (pro 4 osoby)

2 střední hlávky salátu, 2 lžíce bílého jogurtu, 80 g nivy nebo podobného typu sýra.Na zálivku: 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce vinného octa, 1 lžíce plnotučné hořtice, 1 lžička bílého vína, sůl, špetka mletého cukru nebo umělé sladidlo.

Hlávkový salát z nivou - jak postupovat při přípravě

V hluboké salátové míse spolu vymícháme olej, ocet, hořtici, víno, cukr a sůl na hladkou kašičku. Sýr si nastrouháme na struhadle s menšími očky a spolu s jogurtem přidáme do připravené směsi. Salát rozebereme na lístky, které pořádně opereme a vysušíme.

 

Suchý salát natrháme nebo nakrájíme na malé kousky a lehce vmícháme do zálivky v míse. Můžeme podávat jako samostatné jídlo. Vhodná příloha je tmavé pečivo nebo bageta.

Recept na hlávkový salát s ředkvičkami (pro 4 osoby)

Větší hlávka salátu nebo 2 menší, 2 svazky červených ředkviček, 5 ks karotky, 2 ks ranných cibulek i s naťí. Na zálivku:kelímek zakysané smetany, mletý cukr, citrón a sůl podle chuti.

Hlávkový salát s ředkvičkami - jak postupovat při přípravě

Všechnu zeleninu opereme a osušíme. Do veliké salátové mísy natrháme salát na malé kousky, ředkvičky a mladou cibulku i s natí nakrájíme na tenká kolečka, karotku nastrouháme na struhadle s velikými oky nebo ji nastrouháme na tenké plátky. Zakysanou smetanu ochutíme cukrem, citrónem a solí podle své chuti a přidáme do mísy k připravené zelenině. Promícháme a dáme vychladit. Podáváme s pečivem.

Hlávkový salát naší babičky (pro 4 osoby)

1 větší nebo 2 menší hlávky salátu, 15 dkg uzené slaniny. Zálivka: půl litru vody, 2 pol. lžíce mletého cukru, asi 1 dl octa, sůl podle potřeby.

Hlávkový salát podle naší babičky - jak postupovat při přípravě

Salát opereme a dáme pořádně okapat. Do veliké salátové mísy jej natrháme na menší kousky. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a dáme na pánvičku vyškvařit, až nám zůstanou zlaté škvarečky. Sádlo ze škvarků použijeme při přípravě jiných pokrmů.

 

Vodu převaříme a přidáme ocet, cukr a sůl. Zálivku dochutíme podle své chuti a necháme vychladit. Připravený salát zalijeme zálivkou a posypeme zchladlými škvarkami. Tato úprava salátu je vhodná jako lehká svačinka nebo jako příloha k pokrmům z masa, vajíček a podobně.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.3 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies