Ať višně mají říz
Pokud jste zavařovali višně, je čas je vytáhnout a pochutnat si. Připravte si kompotované višně i se šťávou, tři lžíce moučkového cukru, dva bílky, nasekané mandle, citronovou šťávu a nejdůležitější je griotka!
Z bílků a citronové šťávy ušlehejte tuhý sníh, po trochách přidávejte moučkový cukr. Šlehejte tak dlouho, dokud nezískáte hustou lesklou hmotu. Kompotované višně promíchejte s griotkou, bude stačit asi 200 ml tohoto sladkého moku. Višně rozdělte do zapékacích mističek, dejte na ně sníh s bílků, posypte mandlemi a šup s nimi do trouby. Zapékejte ve vyhřáté troubě na 185 C˚ asi deset minut. Až bude sníh zlaty, je dobrota hotová.
Jablka do guláše
Vyzkoušejte hovězí guláš se zavařenými jablky, možná novou chutí všechny překvapíte. Kupte kvalitní hovězí kližku, bude stačit 200 gramů. Dále budete potřebovat sádlo, lžíci medu a rajského protlaku, dva stroužky česneku, dvě cibule, dvě mrkve, zavařená jablka, citronovou šťávu, majoránku, sůl a pepř.
Maso klasicky nakrájejte na kostky a opečte na sádle. Přimíchejte med a rajský protlak, přidejte prolisovaný česnek, bobkový list a vše zalijte vodou nebo hovězím vývarem. Vše duste asi dvě hodiny. Po změknutí maso osolte a opepřete, přidejte najemno nakrájenou cibuli a mrkev. Duste ještě půl hodiny a nakonec přidejte nakrájená jablka. Pak už zbývá jen dochutit majoránkou a citronovou šťávou.
Celerové knedlíčky
Už máte dost houskového knedlíku, ani bramborový či chlupatý knedlík už vám nechutná Co vyzkoušet celerové knedlíky. Pokud vaše zásoby ukrývají i sterilovaný celer není v tom žádný problém. Nachystejte si 200 gramů hrubé mouky, vejce, nakrájený rohlík nebo veku, 150 gramů sterilovaného celeru, sůl a můžete začít.
Z mouky, vejce, soli a 200 ml vody připravte řidší těsto. Přisypte na kostičky nakrájený rohlík nebo veku a kostičky celeru. Vlhkou rukou vytvarujte kulaté knedlíčky a vařte je v osolené vroucí vodě.
Pochoutka ze sterilovaných hub
Tento recept vám určitě zachutná a získá si váš už je lehkou přípravou a finanční nenáročnost. Na houbovou pochoutku si připravte sklenici hub ve sladkokyselém nálevu, malou kapustu, česnek, cibuli, anglickou slaninu, trošku másla, lžíci hladké mouky, lžíci cukru, sůl a mletý pepř.
Nakrájenou slaninu opečte do růžova a nechejte stát. Na jiné pánvičce rozpusťte máslo, na kterém osmahnete cibulku, poté přidejte na nudličky nakrájenou kapustu, sůl cukr a duste zhruba půl hodiny. Ještě bude potřeba z másla a mouky připravit světlou jíšku, do té přilijte studenou vodu a provařte ji dohladka. Jíšku a slaninu pak přidejte k podušené kapustě. Nakonec vmíchejte houby, vše zamíchejte, dochuťte a můžete servírovat.
Diskuze