Sladká a kyselá cibulová omáčka
100 g cibule, vývar z masa, 40 g másla, 60 g hladké mouky, 2 dl mléka nebo smetany, sůl
Nadrobno nasekanou cibuli zpěníme na másle, přisypeme mouku a osmažíme. Zalijeme vývarem z masa, dobře rozmícháme, osolíme a povaříme. Povařenou omáčku přecedíme a zjemníme smetanou. Necháme ještě přejít varem, poté ihned podáváme.
Kyselá varianta cibulové omáčky je podobná. Nakonec omáčku necedíme a nezjemňujeme smetanou.
Vaječná omáčka
40 g slaniny, 60 g hladké mouky, 2 dl smetany nebo mléka, 2 vejce, ocet, sůl
Slaninu dobře nakrájíme a rozpustíme na pánvi. Přisypeme mouku a osmažíme. Zalijeme vodou a dobře rozmícháme, osolíme a za častého míchání vaříme. Mléko nebo smetanu rozkvedláme s vejci, přilijeme do povařené omáčky, přisolíme a necháme přejít varem. Dle chuti okyselíme.
Rajská omáčka
200 g rajského protlaku, 6 lžic oleje, 3 rovné lžíce hladké mouky, voda nebo masový vývar, 8 kuliček nového koření, 8 kuliček pepře, 3 bobkové listy, 3 hřebíčky, 1/2 cibule, kousek citrónové kůry, sůl, lžička cukru, 1/2 lžičky skořice
Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, zředíme jí vodou nebo masovým vývarem. Dobře rozmícháme a dáme vařit. Do dobře povařeného základu přidáme koření, cibuli, citrónovou kůru a vaříme cca 20 minut. Podle potřeby můžeme dolít vodu nebo vývar, aby měla omáčka požadovanou hustotu. Omáčku přecedíme, rozmícháme do ní rajský protlak, přidáme cukr, skořici a necháme přejít varem. Podle potřeby dosolíme. Podáváme k vařenému masu s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.
Fazolová omáčka
200 g fazolí, 40 g sádla, 4 lžíce hladké mouky, 2 dl kysané smetany, bobkový list, sůl, ocet
Den předem namočené fazole ve stejné vodě uvaříme. Přidáme bobkový list a vaříme do té doby, než fazole úplně změknou. Do měkkých fazolí nalijeme kysanou smetanu s rozkvedlanou moukou a ještě povaříme. Nakonec podle chuti přisolíme a přikyselíme. Nakonec omáčku rozmixujeme a ihned podáváme.
Diskuze