Recepty pro milovníky omáček – 3.díl

V dnešním díle našeho seriálu vám poradíme, jak si snadno a rychle připravit sladkou či kyselou cibulovou, vaječnou, rajskou a nebo fazolovou omáčku.

Smažené krevety s omáčkou

Sladká a kyselá cibulová omáčka

100 g cibule, vývar z masa, 40 g másla, 60 g hladké mouky, 2 dl mléka nebo smetany, sůl

Nadrobno nasekanou cibuli zpěníme na másle, přisypeme mouku a osmažíme. Zalijeme vývarem z masa, dobře rozmícháme, osolíme a povaříme. Povařenou omáčku přecedíme a zjemníme smetanou. Necháme ještě přejít varem, poté ihned podáváme.

Kyselá varianta cibulové omáčky je podobná. Nakonec omáčku necedíme a nezjemňujeme smetanou.

Vaječná omáčka

40 g slaniny, 60 g hladké mouky, 2 dl smetany nebo mléka, 2 vejce, ocet, sůl

Slaninu dobře nakrájíme a rozpustíme na pánvi. Přisypeme mouku a osmažíme. Zalijeme vodou a dobře rozmícháme, osolíme a za častého míchání vaříme. Mléko nebo smetanu rozkvedláme s vejci, přilijeme do povařené omáčky, přisolíme a necháme přejít varem. Dle chuti okyselíme.

Rajská omáčka

200 g rajského protlaku, 6 lžic oleje, 3 rovné lžíce hladké mouky, voda nebo masový vývar, 8 kuliček nového koření, 8 kuliček pepře, 3 bobkové listy, 3 hřebíčky, 1/2 cibule, kousek citrónové kůry, sůl, lžička cukru, 1/2 lžičky skořice

Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, zředíme jí vodou nebo masovým vývarem. Dobře rozmícháme a dáme vařit. Do dobře povařeného základu přidáme koření, cibuli, citrónovou kůru a vaříme cca 20 minut. Podle potřeby můžeme dolít vodu nebo vývar, aby měla omáčka požadovanou hustotu. Omáčku přecedíme, rozmícháme do ní rajský protlak, přidáme cukr, skořici a necháme přejít varem. Podle potřeby dosolíme. Podáváme k vařenému masu s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.

Fazolová omáčka

200 g fazolí, 40 g sádla, 4 lžíce hladké mouky, 2 dl kysané smetany, bobkový list, sůl, ocet

Den předem namočené fazole ve stejné vodě uvaříme. Přidáme bobkový list a vaříme do té doby, než fazole úplně změknou. Do měkkých fazolí nalijeme kysanou smetanu s rozkvedlanou moukou a ještě povaříme. Nakonec podle chuti přisolíme a přikyselíme. Nakonec omáčku rozmixujeme a ihned podáváme.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies