Recept na skvělý závin s cuketou a slaninou (pro 4 osoby)
350 g hladké mouky, 1 vejce, 0,125 l vlažné vody, 1 lžíce octa, trošku soli, 2 lžíce rozpuštěného tuku
Náplň: 500 g nakrájené cukety, 1 cibule, 300 g anglické slaniny, špetka tymiánu, 2 lžíce strouhanky, pepř a sůl
Závin s cuketou a slaninou - postup přípravy
Do mísy dáme vlažnou vodu, vejce, ocet, sůl dobře promícháme a pomalu přiléváme k mouce. Nožem zpracujeme v těsto, které důkladně vymícháme rukama ve vláčné těsto. Rozdělíme na 2 bochníky a přikryjeme je teplou nádobou asi na půl hodiny. Mezi tím si připravíme náplň.
Cuketu oloupeme a zbavíme jader. Dužinu nakrájíme na drobné kousky a dáme ji dusit na 10 minut na pánev, kde jsme vyškvařili na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a zesklovatíme nakrájenou cibuli. Přidáme sůl, pepř, tymián a strouhanku. Promícháme.
Těsto na pomoučené utěrce trochu rozválíme a na hřbetech rukou vytahujeme do požadovaného tvaru. Těsto pokapeme vyškvařeným sádlem a potřeme náplní. Závin pomocí podložené utěrky srolujeme, potřeme zbylým tukem a na plechu vyloženém pečícím papírem pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 45 minut. Hotové nakrájíme a podáváme se zeleninou.
Recept na závin se zeleninovou náplní s houbičkami (pro 4 osoby)
1 lístkové těsto hotové, 2 červené papriky, 1 zelenou papriku, 1 větší cibuli, 40 dkg žampiónů nebo čerstvých hříbků, 40 dkg měkkého salámu, 2 rajčata, 4 vajíčka, 20 dkg strouhaného sýra, 3 lžíce strouhanky, sůl, pepř, 2 lžíce oleje, 1 vejce na potírání
Závin se zeleninovou náplní s houbičkami -postup přípravy
Papriky omyjeme, nakrájíme na tenké proužky, cibuli na kostičky, hříbky na plátky a rajčata a salám na kostky. Na pánvičce orestujeme cibuli na oleji, přidáme salám a houbičky a po chvíli dosypeme papriky a rajčata.
Osolíme, opepříme a dusíme asi 5 minut, až se voda z rajčat odpaří. Vmícháme vajíčka a necháme je trochu ztuhnout. Těsto si rozdělíme na 2 kusy a vyválíme na utěrce posypané moukou na tenko.
Posypeme strouhankou, potřeme připravenou směsí, posypeme částí strouhaného sýra, pomocí utěrky stočíme a dáme na čistý plech. Záviny potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C asi 20 minut. Posypeme je zbylým sýrem a ještě dáme na chvíli do trouby.
Záviny musí mít zlatavou barvu. Necháme je chvilku zchladnout a krájíme na šikmé pruhy. Podáváme s čerstvými nakrájenými rajčaty nebo zeleninovými saláty..
Diskuze