Recepty na zeleninové záviny

Mnoho lidí má vžitý názor, že pouze sladká nebo ovocná náplň může být ta nejlepší. Ale zkuste jednou naplnit závinové těsto zeleninou...Věřte, že budete velmi příjemně překvapeni.

Zelenina

Recept na skvělý závin s cuketou a slaninou (pro 4 osoby)

350 g hladké mouky, 1 vejce, 0,125 l vlažné vody, 1 lžíce octa, trošku soli, 2 lžíce rozpuštěného tuku

 

Náplň: 500 g nakrájené cukety, 1 cibule, 300 g anglické slaniny, špetka tymiánu, 2 lžíce strouhanky, pepř a sůl

Závin s cuketou a slaninou - postup přípravy

Do mísy dáme vlažnou vodu, vejce, ocet, sůl dobře promícháme a pomalu přiléváme k mouce. Nožem zpracujeme v těsto, které důkladně vymícháme rukama ve vláčné těsto. Rozdělíme na 2 bochníky a přikryjeme je teplou nádobou asi na půl hodiny. Mezi tím si připravíme náplň.

 

Cuketu oloupeme a zbavíme jader. Dužinu nakrájíme na drobné kousky a dáme ji dusit na 10 minut na pánev, kde jsme vyškvařili na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a zesklovatíme nakrájenou cibuli. Přidáme sůl, pepř, tymián a strouhanku. Promícháme.

 

Těsto na pomoučené utěrce trochu rozválíme a na hřbetech rukou vytahujeme do požadovaného tvaru. Těsto pokapeme vyškvařeným sádlem a potřeme náplní. Závin pomocí podložené utěrky srolujeme, potřeme zbylým tukem a na plechu vyloženém pečícím papírem pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 45 minut. Hotové nakrájíme a podáváme se zeleninou.

Recept na závin se zeleninovou náplní s houbičkami (pro 4 osoby)

1 lístkové těsto hotové, 2 červené papriky, 1 zelenou papriku, 1 větší cibuli, 40 dkg žampiónů nebo čerstvých hříbků, 40 dkg měkkého salámu, 2 rajčata, 4 vajíčka, 20 dkg strouhaného sýra, 3 lžíce strouhanky, sůl, pepř, 2 lžíce oleje, 1 vejce na potírání

Závin se zeleninovou náplní s houbičkami -postup přípravy

Papriky omyjeme, nakrájíme na tenké proužky, cibuli na kostičky, hříbky na plátky a rajčata a salám na kostky. Na pánvičce orestujeme cibuli na oleji, přidáme salám a houbičky a po chvíli dosypeme papriky a rajčata.

 

Osolíme, opepříme a dusíme asi 5 minut, až se voda z rajčat odpaří. Vmícháme vajíčka a necháme je trochu ztuhnout. Těsto si rozdělíme na 2 kusy a vyválíme na utěrce posypané moukou na tenko.

 

Posypeme strouhankou, potřeme připravenou směsí, posypeme částí strouhaného sýra, pomocí utěrky stočíme a dáme na čistý plech. Záviny potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C asi 20 minut. Posypeme je zbylým sýrem a ještě dáme na chvíli do trouby.

 

Záviny musí mít zlatavou barvu. Necháme je chvilku zchladnout a krájíme na šikmé pruhy. Podáváme s čerstvými nakrájenými rajčaty nebo zeleninovými saláty..

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies