Recepty na světové domácí chleby

Každá země má „svůj“ recept na ten nejlepší chleba. Někde je z bílé mouky, jinde tmavý, někde zase kulatý, oválný nebo placka, všude však plní stejný úkol. Je to základní potravina snad všech zemí světa.

Pečivo

Recept na irský chléb

250 g hladké mouky, 250 g celozrnné pšeničné mouky, 1/2 malé lžičky soli, 1 malá lžička jedlé sody, 300 ml podmáslí

Irský chléb - postup přípravy

Do mísy dáme obě mouky a vymícháme je se solí, sodou a podmáslím. Na zpracování je vhodný elektrický ruční šlehač. Až těsto ztuhne, tak jej propracujeme rukama na pomoučeném vále.

 

Vytvoříme bochánek, který na plechu hluboce nařízneme do kříže a posypeme troškou celozrné mouky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 30 minut do zlatohněda.

 

Jestli je chléb propečený, zjistíme poklepáním na spodní stranu. Zní-li tupě a temně, pečeme ještě 3 minuty. Chléb chladíme na drátěné mřížce.

Recept na mexické tortilly (10 kusů)

250 g hladké mouky, 60 g vepřového sádla, 1 malá lžička soli, 130 ml teplé vody

Mexické tortilly - postup přípravy

Do mísy nasypeme mouku, osolíme a přidáme nakrájené kousky sádla. Prsty vše propracováváme, nakonec přidáme teplou vodu. Vše zpracujeme v měkké těsto, dáme na vál a ještě těsto 2 – 3 minuty hněteme.

 

Vytvoříme bochánek, který zabalíme do potravinářské folie a v lednici je necháme aspoň hodinu odpočinout. Z uleželého těsta vytvoříme váleček a rozkrájíme ho na 10 kousků, které rozválíme na placky o průměru 15 cm. Placky narovnáme na sebe.

 

Vkládáme mezi ně alobal nebo pečící papír na pečení, aby se neslepily. Rozehřejeme si litinovou pánev a placky na ní nasucho opékáme, až se vytvoří bubliny a dostanou světlehnědou barvu.

 

Opět je poté skládáme na sebe a přikryjeme utěrkou. Podáváme teplé, plněné masovými, zeleninovými, vaječnými a různými směsmi, nebo se podávají jako příloha k jídlům.

Recept na pita (arabský) chléb (10 kusů)

500 g hladké mouky, 1 malá lžička soli, ½ lžičky cukru, 1 kostka droždí, 350 ml vlažné vody

Arabský chléb (pita) - postup přípravy

Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, přidáme droždí rozmíchané ve vlažné vodě a vypracujeme lepivé těsto, které se přikryje a nechá kynout asi půl hodiny. Těsto dáme na pomoučený vál a dalších 10 minut jej zpracováváme a natloukáme, až je hladké a pružné.

 

Necháme přikryté utěrkou asi hodinu kynout. Těsto ještě 2 –3 minuty hněteme, poté vytvoříme váleček a nakrájíme na 10 kousků, které rozválíme na placky široké asi půl centimetru.

 

Opět necháme placky asi půl hodiny kynout. Plech na pečení si necháme v troubě vyhřáté na 230 °C nahřát, horký vyložíme pečícím papírem a naskládáme na něj 5 kusů placek.

 

Dáme péct asi 8 – 10 minut. Stejně upečeme i zbytek chlebů. Podává se jako příloha nebo se v chlebě vytvoří kapsa a plní se masem, zeleninou apod.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies