Recept na irský chléb
250 g hladké mouky, 250 g celozrnné pšeničné mouky, 1/2 malé lžičky soli, 1 malá lžička jedlé sody, 300 ml podmáslí
Irský chléb - postup přípravy
Do mísy dáme obě mouky a vymícháme je se solí, sodou a podmáslím. Na zpracování je vhodný elektrický ruční šlehač. Až těsto ztuhne, tak jej propracujeme rukama na pomoučeném vále.
Vytvoříme bochánek, který na plechu hluboce nařízneme do kříže a posypeme troškou celozrné mouky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 30 minut do zlatohněda.
Jestli je chléb propečený, zjistíme poklepáním na spodní stranu. Zní-li tupě a temně, pečeme ještě 3 minuty. Chléb chladíme na drátěné mřížce.
Recept na mexické tortilly (10 kusů)
250 g hladké mouky, 60 g vepřového sádla, 1 malá lžička soli, 130 ml teplé vody
Mexické tortilly - postup přípravy
Do mísy nasypeme mouku, osolíme a přidáme nakrájené kousky sádla. Prsty vše propracováváme, nakonec přidáme teplou vodu. Vše zpracujeme v měkké těsto, dáme na vál a ještě těsto 2 – 3 minuty hněteme.
Vytvoříme bochánek, který zabalíme do potravinářské folie a v lednici je necháme aspoň hodinu odpočinout. Z uleželého těsta vytvoříme váleček a rozkrájíme ho na 10 kousků, které rozválíme na placky o průměru 15 cm. Placky narovnáme na sebe.
Vkládáme mezi ně alobal nebo pečící papír na pečení, aby se neslepily. Rozehřejeme si litinovou pánev a placky na ní nasucho opékáme, až se vytvoří bubliny a dostanou světlehnědou barvu.
Opět je poté skládáme na sebe a přikryjeme utěrkou. Podáváme teplé, plněné masovými, zeleninovými, vaječnými a různými směsmi, nebo se podávají jako příloha k jídlům.
Recept na pita (arabský) chléb (10 kusů)
500 g hladké mouky, 1 malá lžička soli, ½ lžičky cukru, 1 kostka droždí, 350 ml vlažné vody
Arabský chléb (pita) - postup přípravy
Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, přidáme droždí rozmíchané ve vlažné vodě a vypracujeme lepivé těsto, které se přikryje a nechá kynout asi půl hodiny. Těsto dáme na pomoučený vál a dalších 10 minut jej zpracováváme a natloukáme, až je hladké a pružné.
Necháme přikryté utěrkou asi hodinu kynout. Těsto ještě 2 –3 minuty hněteme, poté vytvoříme váleček a nakrájíme na 10 kousků, které rozválíme na placky široké asi půl centimetru.
Opět necháme placky asi půl hodiny kynout. Plech na pečení si necháme v troubě vyhřáté na 230 °C nahřát, horký vyložíme pečícím papírem a naskládáme na něj 5 kusů placek.
Dáme péct asi 8 – 10 minut. Stejně upečeme i zbytek chlebů. Podává se jako příloha nebo se v chlebě vytvoří kapsa a plní se masem, zeleninou apod.
Diskuze