Recept na palačinky se špenátem ( pro 4 osoby)
1 balíček zmrazeného špenátového protlaku, 1 střední cibule, 2 až 3 stroužky česneku, 3 dkg másla, 1 pol. lžíce hladké mouky, 2 lžíce smetany, 1 balíček palačinek v prášku, sůl, olej na smažení, vejce, hladká mouka a strouhanka na případné obalení.
Palačinky se špenátem - postup přípravy
Těsto na palačinky v prášku si připravíme podle návodu na pytlíku a necháme alespoň čtvrt hodiny uležet. Mezitím si do hrnce dáme zmrzlý špenát, přidáme 1-2 lžíce vody a na mírném plameni rozmrazíme. Na hlubší pánvi si rozpustíme máslo, přidáme drobně nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přisypeme lžíci mouky a zhotovíme světlou jíšku, do které přidáme převařený špenát, rozmačkaný česnek, osolíme a vaříme za stálého míchání asi 10 minut.
Nakonec přidáme smetanu. Na malém množství oleje pečeme z obou stran tenké palačinky, které potíráme připraveným špenátem, stočíme a na talíři sypeme strouhaným sýrem nebo pokapeme kečupem. Naplněné srolované palačinky můžeme obalit jako řízky, osmažit a podávat s bramborovou kaší a zeleninou.
Recept na špenátový nákyp (pro 4 osoby)
2 balíčky mraženého špenátu, 1 kelímek sladké smetany, 2 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, 4 celá vejce, 2 lžíce másla, 5 lžic strouhaného sýra, pepř a sůl podle chuti, tuk, strouhanka.
Śpenátový nákyp - postup přípravy
Špenát necháme v míse rozmrazit, poté z něj scedíme vodu. Do špenátu přisypeme mouku, 3 lžíce strouhaného sýra a přidáme prolisovaný česnek, pepř, sůl a smetanu, ve které jsme rozmíchali žloutky. Pořádně promícháme a lehce přidáme tuhý sníh z bílků.
Zapékací misku vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a naplníme připravenou směsí. Poklademe plátky másla a posypeme zbytkem strouhaného sýra. V dobře vyhřáté troubě zapékáme asi 20 minut. Podáváme s vařeným bramborem a zeleninovým salátem.
Diskuze