Recepty na špenátové pochoutky

Vzpomínáte, jak Pepek námořník svou sílu nalézal v plechovce zázračného životabudiče, zvaného špenát? Mnozí z nás však tuto zeleninu nemuseli. Doba pokročila a zdraví prospěšný špenát si našel své příznivce, kteří jeho úpravou špenát povýšili na lahůdku.

Špenát

Recept na palačinky se špenátem ( pro 4 osoby)

1 balíček zmrazeného špenátového protlaku, 1 střední cibule, 2 až 3 stroužky česneku, 3 dkg másla, 1 pol. lžíce hladké mouky, 2 lžíce smetany, 1 balíček palačinek v prášku, sůl, olej na smažení, vejce, hladká mouka a strouhanka na případné obalení.

Palačinky se špenátem - postup přípravy

Těsto na palačinky v prášku si připravíme podle návodu na pytlíku a necháme alespoň čtvrt hodiny uležet. Mezitím si do hrnce dáme zmrzlý špenát, přidáme 1-2 lžíce vody a na mírném plameni rozmrazíme. Na hlubší pánvi si rozpustíme máslo, přidáme drobně nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přisypeme lžíci mouky a zhotovíme světlou jíšku, do které přidáme převařený špenát, rozmačkaný česnek, osolíme a vaříme za stálého míchání asi 10 minut.

 

Nakonec přidáme smetanu. Na malém množství oleje pečeme z obou stran tenké palačinky, které potíráme připraveným špenátem, stočíme a na talíři sypeme strouhaným sýrem nebo pokapeme kečupem. Naplněné srolované palačinky můžeme obalit jako řízky, osmažit a podávat s bramborovou kaší a zeleninou.

Recept na špenátový nákyp (pro 4 osoby)

2 balíčky mraženého špenátu, 1 kelímek sladké smetany, 2 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, 4 celá vejce, 2 lžíce másla, 5 lžic strouhaného sýra, pepř a sůl podle chuti, tuk, strouhanka.

Śpenátový nákyp - postup přípravy

Špenát necháme v míse rozmrazit, poté z něj scedíme vodu. Do špenátu přisypeme mouku, 3 lžíce strouhaného sýra a přidáme prolisovaný česnek, pepř, sůl a smetanu, ve které jsme rozmíchali žloutky. Pořádně promícháme a lehce přidáme tuhý sníh z bílků.

 

Zapékací misku vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a naplníme připravenou směsí. Poklademe plátky másla a posypeme zbytkem strouhaného sýra. V dobře vyhřáté troubě zapékáme asi 20 minut. Podáváme s vařeným bramborem a zeleninovým salátem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies