Houbový salát na finský způsob
200 g různých druhů hub (spařených, nadrobno pokrájených), 1 lžička balzamikového octa, 1/2 lžičky soli, 1 velká červená cibule, 1 jablko, 1 kelímek tvarohového krému, kopr
Jak na to
Spařené houby za stálého míchání dusíme, dokud se nevydusí všechna voda. Ochutíme balzamikovým octem, solí, novým kořením a pepřovou směsí. Oloupeme a očistíme jablko i cibuli a nadrobno pokrájíme. Všechny ingredience smícháme a dle chuti osolíme.
Dušené žampióny na víně
600 g čerstvých žampiónů, 100 ml červeného vína, 50 g másla, 3 lžíce jemného kečupu, 3 lžíce hladké mouky, worcesterová omáčka, mletý pepř, sůl dle chuti
Postup přípravy
Očištěné žampióny nakrájíme na plátky, osmahneme na rozehřátém másle, osolíme, opepříme a podusíme doměkka. Žampióny zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, zalijeme červeným vínem, kečupem, ochutíme worcesterovou omáčkou a dusíme a doměka. Podáváme s dušenou rýží.
Vynikající houbové opečenky
500 g hub, 60 g másla, 20 g cibule, sůl, pepř, 3 žemle, 150 ml mléka, 2 vejce, 2 - 3 lžíce smetany, 30 g krupice, 60 g strouhané housky, petrželka
Jak na to
Čisté houby rozkrájíme na plátky a omyjeme. V hrnci na másle zpěníme drobně nakrájenou cibulku, vložíme houby a podusíme. Když houby změknou a většina vody se odpaří, osolíme, přidáme pepř, v mléce namočenou a rozetřenou žemli, a ještě chvilku podusíme. Poté přidáme sladkou smetanu, vejce, krupici, strouhanou housku, sekanou zelenou petrželku. Promícháme a necháme 20 minut odpočívat. Jakmile směs přiměřeně zhoustne, vykrajujeme lžící malé válečky, které obalíme ve strouhané housce a smažíme na rozpáleném oleji do červena.
Diskuze