Recepty na chutné a zajímavé marmelády
A opět zde máme pár tipů, jak dobře a chutně zpracovat letošní úrodu. Nejlepší je ji sníst čerstvou, ale ono by toho bylo na nás najednou hodně. Tak hledáme možnosti na její zpracování, abychom si pochutnali i v zimě. Dobrá volba je uvařit z ní džem, který má veliké využití.
Recept na džem s jablky a kivi
500 g jablíček, 100 ml vody, 500 g kivi, želírovací cukr v poměru 2 : 1, 3 kousky hřebíčku nebo 4 lžíce rumu
Postup přípravy
Jablka oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme. Dáme do hrnce s vodou a vaříme, až jsou jablka měkká. Necháme vychladit a rozmixujeme. Kivi oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme je k protlaku a vše zvážíme. Přisypeme odpovídající množství želírovacího cukru, hřebíček nebo rum, dobře promícháme a necháme alespoň 3 hodiny proslazovat.
Hrnec s protlakem vaříme za stálého míchání od bodu varu asi 3 minuty a hotový džem plníme do nahřátých skleniček. Hrdlo sklenice otřeme a zavíčkujeme vyvařeným víčkem. Skleničku obrátíme dnem vzhůru asi na 10 minut.
Recept na džem s kivi a banány
500 g kivi, 250 g dobře zralých banánů, želírovací cukr, 2 lžíce rumu
Postup přípravy
Kivi oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Banány oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Vše zvážíme a smícháme s potřebným množstvím želírovacího cukru a rumem. Necháme odležet asi 3 hodiny, pak vaříme od bodu varu asi 4 minuty. Horké plníme do nahřátých skleniček, zavíčkujeme vyvařeným víčkem a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.
Recept na džem s angreštem a višněmi
500 g zralého angreštu, 500 g dobře zralých višní, želírovací cukr, šťáva z 1 citrónu
Postup přípravy
Višně i angrešt očistíme, omyjeme, v hrnci rozmačkáme a dáme na 3 minuty vařit. Směs necháme zchladit, propasírujeme, abychom se zbavili pecek a zrníček z angreštu. Čistou šťávu zvážíme a smícháme s potřebným množstvím želírovacího cukru, přidáme citrónovou šťávu podle chuti a vaříme od bodu varu asi 3 minuty.
Horké plníme do nahřátých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru asi na 10 minut.
Recept na džem s malinami
1000 g zralých malin, želírovací cukr, citrónová šťáva
Postup přípravy
Maliny omyjeme a očistíme. Pokud chceme džem bez zrníček, tak je propasírujeme přes síto a necháme si hrst celých malin. Smícháme s želírovacím cukrem, který jsme si odvážili podle návodu z obalu cukru a dáme vařit od bodu varu asi 4 minuty. Dochutíme citrónovou šťávou a nakonec přidáme zbylé celé maliny. Horké plníme do skleniček, které obrátíme dnem vzhůru.
Diskuze