Polévka s pórkem a kari kořením ( pro 4 osoby)
4 větší brambory, 5 pórků, 1 masox nebo masový vývar, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, 3 stroužky česneku, půl malé lžičky kari koření, hrst nasekané zelené petrželky, 6 hrnků vody a sůl podle potřeby.
Polévka s pórkem a kari kořením - postup přípravy
Ve větším hrnci si připravíme zápražku. Rozpustíme máslo, přidáme kari koření, mouku, chvíli mícháme a přilijeme vodu. Za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme utřený česnek, masox, oloupané brambory nakrájené na menší kostičky a slabší kolečka omytého pórku. Vše důkladně zamícháme a vaříme doměkka. Nakonec posypeme omytou, drobně nasekanou petrželí.
Recept na cibulačku v troubě (pro 4 osoby)
5 hrnků hovězího vývaru, 4 velké cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, olej podle potřeby, sůl a čerstvě namletý pepř, 4 plátky toustového chleba, 4 lžíce strouhaného sýra a sekaná pažitka nebo pórek.
Cibulačka z trouby - postup přípravy
Do většího hrnce rozpustíme máslo, přidáme drobně nakrájenou cibuli a olej. Za stálého míchání chvíli podusíme a přidáme mouku, kterou smažíme do zlaté barvy. Zalijeme vývarem, rozmícháme a vaříme asi půl hodiny. Ochutíme čerstvě namletým pepřem a solí. Hotovou polévku nalijeme do keramických nebo varných misek.
Na povrch položíme teplé topinky z toustového chleba, které jsme si připravili a rozdělíme na ně strouhaný sýr. Dáme zapéct do trouby, až se sýr rozpustí. Podáváme v miskách bohatě posypané drobně krájenou pažitkou nebo pórkem.
Recept na rychlou francouzkou bramboračku ( pro 4 osoby)
5 hrnků masového vývaru ( může být i z masoxu), 1 hrnek smetany, 2 žloutky, 4 brambory, pepř, sůl, majoránka a sekaná petržel podle chuti.
Francouzská bramboračka - jak na to?
Do hrnce dáme vařit vývar a přidáme oloupané, na drobné kostičky nakrájené brambory. Vaříme na mírném ohni do změknutí brambor. Odstavíme a vmícháme smetanu s rozkvedlaným žloutkem. Zamícháme, ale již nevaříme, jen prohřejeme. Polévku dochutíme čerstvě namletým pepřem, solí, majoránkou a na talíři posypeme drobně nasekanou petrželí.
Diskuze