Recepty na chutné dresinky
Suroviny dávkujeme podle množství zálivky. Jednoduché dresinky namícháme většinou z vody, octa, soli a cukru. Můžeme přidat mletý bílý nebo černý pepř. Tyto zálivky se většinou používají k přípravě hlávkových salátů, okurek, rajčat a další zeleniny.
Dresink s hořticí
6 lžic oleje, 1,5 lžíce plnotučné nebo francouzké hořtice, 1 lžička soli, 2 lžičky octa nebo citrónové šťávy, trocha mletého pepře
Jak na to?
Všechny tyto suroviny postupně vmícháme do oleje a vytvoříme hladkou kaši. Do tohoto základu můžeme přidat asi lžíci nasekaných bylinek nebo koření a máme vždy další novou chuťově odlišnou zálivku.
Například do základu přidáme lžíci sekané pažitky, kopru nebo nati petržele, další varianta může být lžíce nasekaných kaparů nebo oliv a velice chutná zálivka je, když do základu přidáme 2 lžíce kysané smetany nebo kečupu a česneku.
Tyto dresinky použijeme do salátů zeleninových, masových, těstovinových i různě míchaných.
Dresinky se smetanou
Další možností jsou dresinky, kde základ tvoří zakysaná smetana, která se rozdělí do misek a každá z nich se ochutí jinou přísadou. Někde natrouháme okurku nebo rajče, karotku, ředkvičky apod., osolíme a opepříme.
Další misky můžeme okořenit různým kořením a podáváme ke grilovaným masům.
Sladké dresinky a zálivky
Máme také sladké dresinky. Používáme je při přípravě moučníků a pochoutek z ovoce. Opět můžeme použít zakysanou smetanu, osladíme ji a ochutíme třeba mixovaným ovocem, medem apod.
Diskuze