Kokos – rostlina stará více jak 3000 let
Kokosovník se pěstuje více jak 3000 let. V takové Indii ho znali již kolem roku 1000 př. n. l. Lidé ze střední Evropy se o něm dozvěděli až v 16. století a to buď z antických spisů či z dobových cestopisů a kronik.
Recept na zapečené brambory s kokosem
650 g brambor, 200 ml kokosového mléka, lžička sušeného bujónu, stroužek česneku, 80 ml jablečné šťávy, majoránka, tymián, kmín, muškátový oříšek, tuk a strouhanka.
Zapečené brambory s kokosem - postup přípravy
Oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky. Sušený bujón rozmíchejte ve 150 ml teplé vody, přidejte kokosové mléko a jablečnou šťávu. Poté přimíchejte bylinky, strouhaný muškátový oříšek a utřený česnek.
Zapékací mísu vytřete tukem a vysypte strouhankou, poskládejte do ní plátky brambor, zalijte směsí a pečte na 200 stupňů asi 45 minut.
Recept na jemné kokosové řezy
3 vejce, 600 g másla, 150 g cukru, 6 lžic oleje, 30 g kakaa, 200 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 250 ml vody.
krém: 1/2 l mléka , 4 lžíce solamylu, 1 vanilkový cukr, 1 máslo , 200 g cukru, Koka sušenky, rum, čokoládová poleva nebo nastrouhaná čokoláda.
Jemné kokosové řezy – postup přípravy
Vejce, máslo, cukr a olej ušleháme, přidáme kakao, mouku smíchanou s práškem do pečiva a vodu. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme ve vyhřáté troubě. Na vychladlý plát rozetřeme polovinu krému, poklademe sušenkami namočenými v rumu, potřeme zbylým krémem a polijeme čokoládovou polevou nebo posypeme strouhanou čokoládou.
Příprava krému
Z mléka, solamylu a vanilkového cukru uvaříme kaši a necháme ji vychladnout, občas promícháme. Máslo utřeme s cukrem a postupně zašleháváme do vychladlé kaše.
Recept na chutný nápoj s kokosem – kokosový polibek
30 ml pomerančového džusu, 30 ml ananasového džusu, 10 ml kokosového sirupu, 10 ml smetany ke šlehání, perlivá minerálka
Kokosový polibek – jak na to? l
Sklenici naplníme do poloviny ledem. Do vychlazené míchací sklenice nalijeme předepsané suroviny kromě minerálky a promícháme je lžičkou. Nápoj slijeme do servírovací sklenky s ledem a dolijeme perlivou minerálkou.
Diskuze