Vánoce jsou hlavně o jídle
Štědrý den a vánoční svátky přicházející po něm slavili jídlem už naši předkové. Po dlouhém postním období, které začínalo prvním adventem, přicházel čas hojnosti. Lidé připravovali ke štědrovečerní večeři rozmanité pokrmy, které si po celé čtyři týdny nemohli dopřát. Nejspíš i proto, že v této době jedli velice skromně, se nesnažili večeři připravit dietně. Dnes se postní advent nedodržuje a řada z nás si pod představou hromady jídel a cukroví raději uvaří zdravější verzi tradičních vánočních jídel.
Dietní nebo zdravý bramborový salát je vynikající přílohou ke smažené či grilované rybě, která by na štědrovečerním stole chybět určitě neměla. Ryby můžete volit sladkovodní, ale i mořské a k dietní verzi salátu si můžete dopřát i trochu tučnější rybu, jako je například losos.
Na osm porcí zdravého bramborového salátu budete potřebovat:
- 2 kg uvařených brambor ve slupce (typ A – lojovité, salátové)
- 1 sklenice sterilovaných okurek (cca 700g) – případně 1 salátová okurka
- 1 šalotka
- 2 – 3 uvařená vejce
- 1 velká nebo 2 malé uvařené mrkve (vcelku)
- 2 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
- 1 bílý jogurt (150g)
- Sůl
- Pepř
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo protlačíme skrz strunový kráječ na brambory. Na kostičky nakrájíme i vařené mrkve, uvařená vejce, sterilované okurky a šalotku najemno. Použijete-li salátovou okurku, bramborový salát bude méně kyselý (v tomto případě vydlabejte vnitřek, zrníčka vyhoďte). Kyselou chuť bohatě dokáže nahradit bílý jogurt. Nakrájenou zeleninu s vejci opatrně promíchejte, osolte a opepřete. Přidejte olivový nebo slunečnicový olej, bílý jogurt a znovu opatrně promíchejte. Pokud by byl pro vás bramborový salát s jogurtem až příliš zdravý, můžete do něho přidat 2 lžíce light majonézy.
Dobrou chuť.
Diskuze