Tradiční švestková povidla
Ingredience
1 kg švestek, 100 g cukru nebo fruktózy, mletý badyán, mletá skořice, hřebíček
Postup
Zralé nebo i přezrálé švestky vypeckujte, umelte, v hrnci podlijte vodou a za stálého míchání nechejte rozvařit. Podle potřeby můžete přilévat vodu tak, aby vznikla hustá kaše. Oslaďte je cukrem nebo fruktózou, a pokud chcete, přidejte mletý badyán, trochu mleté skořice a hřebíčku. Znovu povařte a vzniklá povidla plňte do vyhřátých kameninových nádob nebo sklenic. Pro lepší konzervaci můžete povrch posypat trochou salicylového prášku.
Švestková povidla trochu jinak
Pro zvýraznění chuti švestek můžete po jejich uvaření přidat trochu rumu nebo slivovice a trochu citrónové šťávy nebo vinného octa. Pamatujte, že na 1 kg švestek připadá vždy 100 g cukru, ale pokud povidla dochutíte alkoholem a kyselou šťávou, musíte přidat cukru více.
Diskuze