Co budeme potřebovat k přípravě koblížků
- 500 gramů polohrubé mouky
- 80 gramů moučkového cukru
- 70 gramů másla
- 2-3 polévkové lžíce rumu
- 3 žloutky
- 1/4 litru mléka
- 70 gramů droždí
- 1 vanilkový cukr
- ovocnou zavařeninu
- olej na smažení
Koblížky – postup přípravy
Droždí rozdrobíme do menší nádoby, přidáme trochu mouky, cukru, mléka a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Žloutky utřeme s máslem, práškovým i vanilkovým cukrem a rumem. Přidáme mouku, kvásek, zbytek mléka a zaděláme těsto. Slabě poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout. Když je těsto vykynuté, rozválíme ho na pomoučeném vále (přibližně na plát asi kolem 1 centimetr hrubý) a formičkou vykrájíme kolečka. Každé kolečko ve středu propíchneme prstem nebo menším kulatým vykrajovátkem. Poté kolečka necháme ještě na vále přikryté utěrkou vykynout.
V pánvi rozpálíme dostatečné množství oleje a po obou stranách smažíme do zlatohnědé barvy. Po vyjmutí z oleje necháme koblížky okapat na papírovém ubrousku. Koblížky můžete naplnit libovolnou ovocnou zavařeninou a nakonec je polít polevou.
Diskuze