Ratan, to není jen nábytek

Ratanový nábytek je od 16. století oblíben zejména v Anglii, poslední dobou si v něm ale libují i Češi. Málokdo ale ví, že většina dekorativních předmětů se vyrábí taktéž z ratanu. Při troše šikovnosti to zvládnete i vy.

Moderní pohovka

Co je pedig alias ratan

Pedig jsou šlahouny liánových palem Calamus rotang pocházejících z pralesů jihovýchodní Asie. Některé dorůstají až stovky metrů. U nás se pedig více usadil pod názvem ratan.

Jak se zpracovává ratan

Šlahouny výše zmíněné rostliny jsou potaženy trnitou kůrou, pod ní se ale nachází příjemná lesklá kůra. Po stažení té vrchní se pedig rozdělí na pedigové pruty, které se umyjí, vysuší a nabarví. Před zpracováním pedigu v nábytek či dekorativní předměty se pruty ještě namáčí – jinak není možné je do požadovaného tvaru ohnout. Zvláštností je, že pro sklizeň musí být rostlina Calamus rotang stará nejméně patnáct let, jinak není kvalita výrobku stoprocentní.

Využití ratanu

Kromě ratanového nábytku se u nás z pedigu vyrábějí také nejrůznější dekorativní předměty – ošatky, košíky, květináče apod., ale i hudební nástroje a biče. Díky pružnosti materiálu je práce s ratanem poměrně jednoduchá. V různých materiálech, velikostech i barvách je u nás můžete sehnat na internetu.

Vyrobte si vlastní dekoraci z pedigu!

Chcete-li si vyrobit vlastní dekorativní předmět z pedigu, vyhledejte některou z odborných příruček nebo se přihlaste do kurzu. Pedig ale nikdy ve vlažné vodě nenamáčejte déle než pět minut, jinak začne pouštět chlupy a ztratí na kvalitě.

Co budete potřebovat

Plést můžete jak s kulatými, tak i půlenými pruty. Potřebovat budete také pásky na stahování pedigu. K obarvení vám bude stačit obyčejná barva na textil.

Ratanový nábytek – proč si jej pořídit

Ratanový nábytek byl dříve oblíben zejména na zahradách, brzy se ale dostal i do interiérů. Jeho výhodou je lehkost a snadná údržba – stačí jej čas od času očistit přípravkem na dřevo. Ratanový nábytek se dnes vyrábí v tolika odstínech a stylech, že si jistě každý vybere ten svůj.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies