Dnes vám dáme inspiraci pro dobré a především zdravé vaření. Vitamínem nabité bomby opravdu přijdou vhod.
Polévka z dýně a rakytníku
Připravte si: jednu dýni Hokkaidó, 4 větší jablka, zeleninový vývar, kelímek šlehačky, 3 větší cibule, 100 ml rakytníkové šťávy, stroužek česneku, máslo, sůl a pepř
Jak na to?
Na pánvi rozpusťte máslo a nechte na něm zesklovatět cibuli i česnek. Přidejte na kostičky nakrájenou dýni a jablka. Suroviny nechte na chvíli dusit. Potom přilijte zeleninový vývar s rakytníkovou šťávou, vařte 15 minut. Polévku rozmixujte, zjemněte smetanou a ochuťte solí a pepřem.
Kanec s rakytníkovou omáčkou
Připravte si: 600 g kančího hřbetu, olej, celý pepř, olej, rozmarýn a sůl Na omáčku: 100 g mrkve, 25 g petržele, 25 g celeru, cibuli, tři polévkové lžíce rakytníkové marmelády, cukr krystal, rajský protlak, 50 ml vodky, 200 ml bílého véna a sůl
Jak na to?
Celý pepř rozdrťte v hmoždíři a obalte v něm maso. K masu přidejte rozmarýn s olejem a nechte odležet aspoň čtyři hodiny. Marinované maso zprudka opečte na rozpáleném oleji ze všech stran. Teprve teď maso osolte a dejte péct do trouby rozehřáté na 160 ˚ C po 6 až 12 minut. O maso se již nemusíme starat, na řadě je omáčka. Mrkev, petržel a celer orestujte zprudka na oleji, přidejte cukr, rakytníkovou marmeládu, rajský protlak a vše zalijte bílým vínem. Omáčku povařte půl hodiny a dochuťte solí. Nakonec omáčku propasírujte a zjemněte panákem vodky.
Toto úžasné jídlo završte domácím karlovarským knedlíkem.
Svěží rakytníkové řezy
Připravte si: 300 g mrkve, 3 vejce, 150 g třtinového cukru, 150 g mletých mandlí, pomerančovou kůru, lžičku perníkového koření, 100 g celozrnné špaldové mouky, prášek do pečiva, 12 listů želatiny, 350g rakytníku, vanilkový cukr, tvaroh, smetanu a 50 ml pomerančového džusu
Jak na to?
Možná se vám zdá, že podle množství potřebných surovin bude postup složitý, ale není se čeho bát. Ze žloutků a cukru vyšlehejte pěnu. Z bílků a 30 g cukru ušlehejte sníh, který přidejte ke žloutkům. Pomalu přimíchejte nastrouhanou mrkev, pomerančovou kůru, mleté mandle, mouku, koření a tři lžičky prášku do pečiva. Těsto vylijte na plech a pečte při 160 ˚ C asi 25 minut. Zatím co se těsto peče, namočte želatinu do vody. Smíchejte rakytník, vanilkový cukr, smetanu a trochu třtinového cukru. Postupně přidejte pomerančový džus a vše smíchejte s tvarohem. Upečený korpus potřete touto směsí. Řezy můžete ozdobit nastrouhanou mrkví.
Diskuze