Ragdoll - polodlouhosrstá kočka

Plemeno nazývané Ragdoll je známé svojí klidnou a mírnou povahou. Ragdoll je velice čistotná a nehlučná kočka, která dobře snáší děti. Ale jako je tomu i u jiných zvířat, tak i kočky Ragdoll vyžadují hodně lásky, kterou dokáží opětovat.
Ragdoll

Ragdoll – původ

Plemeno koček Ragdoll bylo vyšlechtěno v USA na konci 60. let 20. století. Tam americká chovatelka spářila bílou angorovitou kočku s kocourem plemene Birma. Koťata, která z tohoto spáření vzešla, jsou považována za základ dalšího chovu Ragdollů.


V současnosti je plemeno Ragdoll uznáváno v USA skoro všemi kočičími spolky a svazy. Roku 1981 se dostaly první Ragdollové do Evropy, konkrétně do Velké Británie, kde si toto plemeno zakrátko dobylo srdce Britů. Nyní jsou Radgollové velmi oblíbení a to nejen ve Velké Británii.

Ragdoll – charakter

Ragdollové jsou kočky vázané na své majitele a v žádném případě nemají rádi samotu. Většinou bývají velmi snášenlivé a sociální, což je dobrým předpokladem pro soužití s jinými kočkami. Jsou atraktivní, temperamentní a mají velký zájem o okolí. Mnoho ragdollů se naučí i aportovat. Jsou to kočky hravé, mazlivé, zvědavé i nápadité. Ragdollové mají takovou trpělivost, že se raději stáhnou do ústraní, než by škrábaly či kousaly.

Ragdoll – standardní rysy

Tělo

Ragdollové jsou velké, masivně stavěné kočky se střední stavbou kostí a dlouhým svalnatým tělem.

Ocas

Ocas mají Ragdollové dobře osrstnělý a huňatý.

Hlava

Hlava je středně velká, široká s plochým místem mezi ušima, posazená na krátkém, ale silném krku.

Uši

Uši ragdollů jsou středně velké a mají široký kořen a zaoblené špičky. Umístěny jsou daleko od sebe, nakloněny mírně dopředu.

Oči

Ragdollové mají vždy modré oči a čím je barva intenzivnější, tím lépe.

Srst

Srst ragdollů je středně dlouhá. V oblasti krku je nejdelší, naopak v oblasti obličeje je krátká a od konce hlavy se prodlužuje přes ramena směrem ke hřbetu.

Ragdoll – péče o srst

U Ragdollů není péče o srst tak náročná jako třeba u perských koček. Není však pravda, že srst nemůže zplstnatět a že nelíná. Česání a kartáčování závisí na individuálním stavu srsti Ragdollů. Zpravidla stačí srst kartáčovat jednou až dvakrát týdně. V období výměny srsti může být zapotřebí častější kartáčování.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies