Rady, jak zvýšit klíčivost semen

V dnešním článku se seznámíme s pojmy klíčení, klíčivost a stratifikace. Také si řekneme více o chybách, kterých se pěstitelé nejčastěji dopouští a poradíme Vám, jak zvýšit klíčivost semen.

Klíčivost rostlin

Klíčení versus klíčivost semen rostlin

Klíčení je proces, při kterém semeno ukončuje fázi dormance (spánku) a vyrůstá z něj klíček. Aby semeno vyklíčilo, musí nejdříve dozrát. Po vysetí potřebují semena různě dlouhou dobu ke vzklíčení - k okamžiku, kdy lze klíček nad zemí spatřit.

S pojmem klíčení je úzce spjat pojem klíčivost, což je schopnost semene zahájit svůj růst. Klíčivost se vyjadřuje v procentech  - kolik semen vzklíčí ze 100. Některé semena mají větší klíčivost danou od přírody, jiným semenům rostlin je zapotřebí pomoci. O způsobech zvyšujících klíčivost semen, se dočtete v dnešním článku.

Nejčastější chyby

  • Nekvalitní osivo - před výsevem zkontrolujte klíčivost, zejména staršího a vlastního osiva.
  • Nesprávné skladování osiva může kladně ovlivnit klíčivost semen v příštím roce.
  • Nedostatek a nebo nadbytek světla. I když světlo není při klíčení semen rozhodující podmínkou, působí stimulačně, dráždivě (zpomaluje nebo urychluje klíčení).
  • Nedostatečná vlhkost půdy. Aby zárodek v semenu rostl, potřebuje nejprve vodu, narozdíl od jiných částí rostlinného těla obsahují semena méně vody.
  • Pro vyklíčení všech druhů semen je nezbytná kromě dostatečné vlhkosti půdy i určitá minimální pěstební teplota. Pokud není dodržena, semena nevyklíčí - případně budou klíčit velmi pomalu.

Stratifikace ovlivní příznivě klíčivost semen

Stratifikace je technologie umožňující klíčení, případně ovlivňuje vlastnosti klíčení. U mnoha druhů rostlin by měla následovat po posklizňovém dozrávání stratifikace sbíraných semen v jemném suchém písku (v bezmrazé místnosti v průměrné teplotě 10 - 15°C), čímž dosáhneme odložení výsevu. Některé semena rostlin klíčí lépe po přemrznutí, jiná se vysévají ihned po sklizni bez stratifikace. Semena okrasných dřevin stratifikujeme v přiměřeně vlhkém písku a výsev provedeme, když začnou klíčit. Pro zajímavost: Semena některých rostlin bývají stratifikována v trávícím systému živočichů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 1.9 Počet: 13 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies