Rádi si pochutnáváte na těstovinách? Jaké druhy znáte?

Původem jsou z Itálie. V italské kuchyni je typickou a oblíbenou surovinou. Existuje obrovské množství druhů a barevných variací. V kuchyni se prostě těstoviny neztratí!

těstoviny mix

 

Těstoviny se nemusí vyrábět pouze z bílé mouky. Také se připravují z rýžové mouky či z tvrdé pšenice (semoliny). Ochutnejte také celozrnné, žitné, ječné či těstoviny ze špaldové mouky. Také se dají sehnat i bezlepkové těstoviny, které jsou sice dražší, ale za to jsou vhodné pro lidi, jenž trpí alergií na lepek.

 

Dělení těstovin podle složení, délky a vzhledu

 

Podle složení se těstoviny dělí na vaječné, vaječné s mlékem, bezvaječné a rýžové. Vaječné se dělí na 3 - 5 vaječné. Je to vlastně označení, kolik vajec se použilo na 1 kilogram mouky. Vaječné těstoviny se mohou dělit ještě na plněné a neplněné. Bezvaječné a vaječné s mlékem můžete ochutnat také plněné i neplněné. Rýžové těstoviny se dále rozdělují na nudle, skleněné nudle a papír.

 

Těstoviny jsou také různě velké. Můžete si pochutnat na dlouhých, středně dlouhých a krátkých. Na vzhledu také záleží. Na talíř si můžete naložit nebarevné těstoviny (typicky žluté) nebo si naopak můžete těstoviny dopřát v pestrých barvách - oranžové, zelené, červené a další. Červené vznikají obarvením rajčatovou šťávou, zelené špenátem a oranžové karotkou.

 

Druhy těstovin

 

Asi vás překvapí, že na světě existuje více jak 300 druhů těstovin, které mají přes 700 různých tvarů. Mezi dlouhé těstoviny patří například - Capellini, Spaghetti, Bucatini, Lasagnette, Taglierini, Fettuccelle a spousta dalších. Z krátkých můžete znát Penne lisce, Maccheroni, Fusilli, Farfalle, Rigatoni a z polévkových třeba Rissoni, Stelline, Flini, Pasta mista, Corallini, Fricelli a jiné. Z asijských a jiných nudlí jste možná ochutnali rýžové nudle, Sušené špenátové nudle, Rýžový papír nebo Somen či Udon. Určitě znáte některé z plněných těstovin - Gnocchi, Tortelloni, Fagottini nebo oblíbené Ravioli.

 

Farfalle jsou ve tvarech mašliček nebo také motýlků. Tagliatelle, Pappardelle či Fettuccine jsou dlouhé široké nudle. Gnocchi jsou takové malé bochánky a u nás je známe jako noky. Penne jsou trubičky, které jsou kratší a na koncích jsou zkosené do špičky. Ravioli jsou ve tvaru čtverečků či polštářků a jsou plněné různou náplní. Tortellini jsou podobné jako Ravioli, ale Tortellini jsou ve tvaru prstýnku a jejich náplň je většinou masová či sýrová. Vyzkoušejte i jiné druhy než kolínka či špagety (Spaghetti), které jsou v našich kuchyních tolik oblíbené. Určitě si i ostatní druhy zamilujete.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies