Quiche - francouzská specialita

Určitě jste si při návštěvě Francie všimli slaného koláče, který se prodává v každém pekařství nebo bufetu. Tato specialita se jmenuje quiche / čteme kiš/ a je to jedno z nejběžnějších francouzských jídel.

Quinche, pizza

Quiche - francouzská specialita

Při jeho přípravě, kterou zvládne i začátečník, můžeme popustit uzdu fantazii a zužitkovat nejeden zbytek z lednice nebo spíže. Každý quiche tak může být naprostý originál. Ostatně, přesvěčte se sami...

Příprava Quinhe - co je dobré vědět předem

  1. Forma: připravte si větší koláčovou formu nebo kulaté mini formičky
  2. Doba přípravy: liší se podle typu quiche, ale maximálně 30 minut
  3. Doba pečení: maximálně 30 minut, quiche by měl na povrchu zezlátnout
  4. Z jednoho quiche připravíme 4-6 porcí.

Quiche krok za krokem

Těsto

Můžeme použít koupené listové nebo si těsto připravíme doma.

Ingredience:

1 vejce, špetka soli, 275 gramů hladké mouky, 140 gramů másla, popř. 1-2 lžíce vody

Recept na Quiche - postup přípravy

Do mísy nasypeme mouku, přidáme kousky změklého másla a vejce. Suroviny smícháme a zpracujeme. Můžeme, ale nemusíme zabalit do potravinové fólie nebo alobalu a dát na 30 až 60 minut odpočinout do ledničky. Těsto rozválíme a narovnáme do vymaštěné formy. Okraje těsta zvedneme. Dno propícháme vidličkou. Dáme předpéct cca 15 minut do trouby předehřáté na 180°C.

Další varianta připravy těsta:

Těsto necháme syrové a náplň lijeme přímo na něj.

Quiche - základ náplně této pochoutky z Francie

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 1 dcl mléka
  • 1 dcl smetany
  • muškátový oříšek
  • pepř
  • špetka soli

Náplň - jak postupovat při přípravě?

Všechny ingredience smícháme a vyšleháme. Ochutíme; kromě uvedeného koření lze přidat nasekanou petrželku, pažitku, provensálské koření, kari...

Nesčetné chuťové varianty - co quiche, to originál

Do náplně můžeme přidat opravdu všechno, co dům nebo zahrádka dá. Quiche je výborné vegetariánské jídlo, stačí vynechat uzeniny. Existují stovky chuťových variant, fantazii se meze nekladou. Uvádíme jen některé z nich:

  • tuňák v konzervě (stačí kousky), zmražený špenát, rajčata: na lžíci másla necháme asi 10 minut prohřát špenát a nadrobno nasekanou cibuli. Směs smícháme se základem z vajec a smetany. Na dno quiche rozprostřeme vrstvu tuňáka, pokryjeme ho plátky rajčat a zalijeme připravenou náplní.
  • žampiony, šunka, šalotka: žampiony nakrájíme na plátky, šalotku rozmixujeme. Dáme na pánev a zastříkneme trochou citronové šťávy. Do základní náplně vmícháme připravenou směs + na kostičky nakrájenou šunku.
  • surimi a petrželka nebo pažitka: tyto suroviny nakrájíme a vmícháme do základu ze smetany a vajec
  • slanina a šunka: na pánvi vyškvaříme slaninu (mastnotu slijeme) + na kostičky nakrájenou šunku
  • cibule a šunka: nakrájenou cibuli necháme zesklovatět (ne zezlátnout) na pánvi. Šunku nakrájíme na kostičky (můžeme nahradit chorizem - bude pikantnější)
  • cibule, rajčata, cuketa: nakrájenou cibuli necháme zesklovatět a na pánev přidáme na kostičky nakrájená oloupaná rajčata bez jadérek a cuketu
  • pórek: bílou část nákrájíme na kolečka. Vložíme na pánev na rozpálené máslo a necháme pod pokličkou dusit na mírném ohni 15 -20 minut zelené
  • fazolky, paprika, cuketa: fazolky vložíme do osolené vroucí vody a vaříme asi 20 minut. Mezitím nakrájíme papriku a cuketu na kostičky a vložíme na pánev, ve které jsme rozpálili olivový olej. Přidáme trochu vody a dusíme 20 minut. Po uvaření všechnu zeleninu scedíme a smícháme dohromady. Měla by být měkká, ale lehce křupavá.

 

Takto připravené suroviny smícháme s připravenou základní náplní (smetana + vejce) a opatrně vlijeme na připravené těsto.

Varianta: Dno quiche poklademe surovinami (rajčata, šunka, tuňák...) a teprve potom zalijeme vejci rozšlehanými ve smetaně.

Rady na závěr:

  1. cibuli je lepší rozmixovat nebo nasekat co nejvíce na drobno
  2. rajčata je lepší předem oloupat a zbavit semínek
  3. dno quiche můžeme potřít hořčicí nebo posypat strouhaným sýrem
  4. strouhaný sýr můžeme zamíchat i do náplně a vlít na těsto nebo jím posypat quiche, než ho dáme zapéci do trouby

Pečení

Troubu předehřejeme a pečeme při teplotě 180°C 20-30 minut.

Konečně servírujeme...

Quiche se může jíst teplý i studený je vynikající se zeleným salátem k pití se doporučuje bílé nebo růžové víno Zbývá už popřát jediné: Bon appétit!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies