Psoun prériový

Psoun se neřadí mezi šelmy psovité, jak by se z odvozeného názvu dalo usuzovat, nýbrž je to krásný hlodavec typu veverky nebo sviště. V našich klimatických podmínkách jsou psouni vzácní. Více o chovu psounů naleznete zde.
Psoun prérijní

Psoun prériový

Ve své domovině je psoun hojně rozšířen a občas páchá nemalé škody na zemědělských porostech. V našich klimatických podmínkách jsou psouni velice vzácní. Psoun se neřadí mezi šelmy psovité, jak by se z odvozeného názvu dalo usuzovat, nýbrž je to krásný hlodavec typu veverky nebo sviště.

Původ

Mexiko, Kanada.

Charakteristika

Psoun je učenlivý, mazlivý, společenský. Rozumí si také s malými dětmi, i ostatními zvířaty. Důležité je, aby k nám psoun získal důvěru.

Klec

K jeho chovu v bytě je nutná klec, potřebuje mít vlastní koutek, kde má místo na spaní a „nočník”. Pro oba účely se výborně hodí kameninové, neglazované květináče.

Potrava

Psoun může mít stejnou stravu jako štěňata, rozdíl je pouze v množství. Velmi rád má čerstvou trávu i s kořeny bez hlíny, seno, tyčinky a granulky pro hlodavce, semínka, oříšky, rozinky za odměnu, listovou zeleninu, kapustu a zelí.

Pohyb

S psounem, hlavně s psouním štěnětem můžete provádět výcvik na vodítku. Psoun by si měl zvykat na procházky už od ranného věku. Pokud jsou psouni drženi v zajetí, mají sklon k obezitě, a to zejména nemají-li možnost pohybu a jsou-li nesprávně krmeni.

Péče o psouna

Psouna bychom měli minimálně jednou za čtvrt roku vykoupat. Používáme přípravky s nižším pH, protože psouni mají citlivou srst. Důležité je, aby měl psoun důvěru ve svém majiteli, protože by se mohl koupání leknout a mohl by utéct. Psouni jsou velmi prchliví.

Rozmnožování

Pohlavně dospívá ve 2 letech. Březost trvá cca 37 dní. Samička rodí každý rok v jednom vrhu 3 - 5 mláďat. Mláďata se rodí lysá a slepá, začínají vidět po 35. dni života.

Druhy psounů prériových

  • černoocasý psoun prériový
  • běloocasý psoun prériový

Zajímavost

Psoun je denní savec a své aktivity mimo doupě přizpůsobuje počasí. V chladném počasí se stává odpočívajícím až spícím, ale nezimuje.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.3 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies