Psí plemena, která nejčastěji trpí nemocemi

Jestliže se cítíte sami, nebo vaše děti potřebují věrného kamaráda, pak je řešením pořízení psa. Před výběrem plemene psa, je dobré se informovat, zda zvolené plemeno nemá predispozice k určitému onemocnění, případně jak se tomuto onemocnění snažit vyhnout.

Pes, kravata

Nemoci kloubů

Onemocněním kloubů, například dysplazií kyčelního kloubu a artrózou trpí nejčastěji psi s mohutnou stavbou těla. Snad nejrozšířenější je toto onemocnění u německých ovčáků a labradorských retrívrů. Tyto plemena psů by neměli příliš klouby namáhat častým scházením a vycházením schodů. Dalším onemocněním kloubů u psů je luxace čéšky neboli pately. Luxace postihuje hlavně malá a miniaturní psí plemena. Ve zvýšené míře se vyskytuje u malých a trpasličích pudlů, jorkširských teriérů, čivav, pekingského palácového psíka, bostonských teriérů, francouzských buldočků, papilonů a japonských činů.

Žaludeční a trávicí obtíže

Možnou závažnou zdravotní komplikací je blokace trávicího traktu. Tyto problémy se také vyskytují u velkých plemen psů, je to spojeno s velkým objemem stravy. Velcí psi dokáží sežrat i věci, které do žaludku nepatří, v tomto jsou opět přeborníci především labradoři. Pokud pes pozře zkažené jídlo, dostaví se průjem a zvracení. V tomto případě postačí zahájení dietních opatření. Vetší riziko přináší pozření nestravitelného předmětu, to se z počátku může projevit zvracením. Později se objeví apatie a úzkost, pes může být dokonce agresivní. Je nutná okamžitá návštěva veterinárního lékaře.

Přehřátí a úpal

K těmto potížím jsou náchylná především malá psí plemena, nejohroženější je plemeno pekingského palácového psíka. Jde o velmi miniaturního psa s velmi hustou srstí, která ho v horkém počasí ještě více zahřívá. Přehřátí a úpal se projevují vysokým nárůstem tělesné teploty, malátností, únavou, vyplazeným jazykem a zrychleným dýcháním. V horku proto mějte vždy s sebou dostatek vody pro svého psa a dopřejte mu odpočinek ve stínu a chladu.

Onemocnění kůže

Ke kožním onemocněním je díky nadbytku kůže a četným záhybům na kůži přímo předurčen šarpej. Alergie se objevují mnohem více u teriérů než u ostatních psů. West Highland white teriér je na prvních příčkách mezi psy s výskytem alergie. Plemena s krátkou srstí, jako je dalmatin nebo dobrman, častěji trpí výskytem kožních zánětů tzv. folikulitid. Píštěle v oblasti kohoutku jsou typické pro plemeno rhodézského ridgebacka. Kožní nádory se vyskytují často u bernského salašnického psa, německého boxera a kerry blue teriérů.

Problémy s ušima

Záněty zevních zvukovodů se vyskytují v největší míře u psů s těžkýma klopenýma ušima. Jde především o lovecké psy. Při zánětu ušního zvukovodu pes třepe hlavou, škrábe se v okolí ušní báze a typická je zvýšená tvorba ušního mazu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies