Psi - onemocnění žaludku a střev

Nejběžnějšími příznaky žaludečních a střevních potíží jsou zvracení, průjem, zácpa a krev v trusu. Jak zmírnit psům jejich obtíže? A kdy se obrátit na pomoc veterinárního lékaře?
Pes ležící

Psi – onemocnění žaludku a střev – příčiny

Příčin může být mnoho a příčiny, které trvají déle než 12 hodin, přestože psu byla poskytnuta citlivá první pomoc, musí být svěřeny veterinární péči.

Psi – onemocnění žaludku a střev – zvracení

Zvracení může být důsledkem slabého zánětu žaludku nebo požití otrávené potravy. Jestliže je zvracení trvalé nebo je provázeno dalšími příznaky, může být znamením vážného onemocnění – psinky, infekčního zánětu jater, leptospirózy, silného napadení střevními parazity nebo ucpání střeva.

Psi – onemocnění žaludku a střev – co dělat

Při zvracení nechte psa hladovět a žíznit po dobu 24 hodin, dalších 24 hodin mu nedávejte kromě vody nic jiného.

Psi – onemocnění žaludku a střev – průjem

Průjem nemusí znamenat nic víc než narušení střevní rovnováhy po podání nevhodné potravy. Je-li průjem způsoben baktériemi, viry, případně některými jedy nebo přecitlivělostí na některé látky (což je projevem alergie) – může to být projevem vážnějších záležitostí.

Psi – onemocnění žaludku a střev – co dělat

Pro zmírnění průjmu podávejte psu každé tři hodiny 10 až 40 ml humánní kaolinové směsi. Při průjmu je důležité nahradit tělu ztrátu vody. Dávejte psu často napít, nejlépe vodu s glukózou nebo vývar z hovězích kostí.

Psi – onemocnění žaludku a střev – zácpa

Zácpa může souviset se špatnou stravou, která obsahuje příliš mnoho rozdrcených kostí (ty ucpávají střeva), nebo střeva můžou ucpat i cizí tělesa. Zácpa může souviset také s věkem.

Psi – onemocnění žaludku a střev – co dělat

Zvířatům se zácpou dejte 10 až 40 ml minerálního oleje. Pokud víte, že e jedná jen o přejezení psa – můžete mu podat klystýr vlažnou vodou.

Psi – onemocnění žaludku a střev – krev v trusu

Krev v trusu může signalizovat škrábnutí svalu konečníku štěrbinou kosti, ale také závažnější onemocnění (např. infekční chorobu leptospirózu).

Psi – onemocnění žaludku a střev – další opatření

  • Pokud se postaráte o zmírnění obtíží, ale zažívací potíže nebudou přestávat, obraťte se nejpozději druhý den na veterinárního lékaře.
  • Parvoviróza, infekční zánět jater a leptospiróza vyžadují léčení antibiotiky, infúze k nahrazení ztráty tekutin, vitamíny a minerální látky, a také pečlivé sledování léčby pomocí laboratorních vyšetření krve a moči.
  • Chirurgické metody používané v současné době při ucpání střev a odstraňování cizích těles jsou složité, proto patří výhradně do rukou lékařů.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies