Pryč se zvířecími chlupy

S pořízením domácího mazlíčka musíme počítat i s tím, že budeme v bytě i na oblečení nalézat zvířecí chlupy. Posvítili jsme si na odchlupovací triky, které skutečně zabírají.

Jokšíráček

Kdo pouští nejvíce chlupů?

Budete se divit, ale nejhůře odstranitelné jsou chlupy z krátkosrstých psů. Ty se totiž do oblečení, pohovek a koberců doslova zapichují a dostat je pryč je pak skoro nemožné. Záleží ale také na materiálu oblečení či čalounění – čím je povrch hladší, tím méně se na něm chlupy drží. Nepřilnavé je například hedvábí nebo stoprocentní bavlna (příměsi jako je elastan nebo polyester působí staticky a chlupy opět přitahují). Naprostou katastrofou je naproti tomu manšestr a samet.

Jak odstranit

..chlupy z gauče

Chlupy z čalouněného nábytku nejlépe odstraníte gumovými rukavicemi, které namočíte pod tekoucí vodou. Přebytečnou vodu z rukavic otřepejte, pak rukama sbírejte chloupky krátkými, škrablavými pohyby. S gumovými rukavicemi se prsty dostanete i do skulin a rohů.

..chlupy z koberce

Nevlastníte-li vysavač se speciálním kartáčem na zvířecí chlupy, investujte alespoň do smetáku s gumovými štětinami. Dokáží zvířecí chlupy perfektně zachytit!

..chlupy z oblečení

Psí nebo kočičí chlupymůžete z oblečení odstranit několika způsoby. Pokud zrovna opouštíte domov a potřebujete se chlupů ze svého saka zbavit okamžitě, použijte některý z válečků na čištění oblečení. Existují tři druhy – látkové, které při pohybu jedním směrem chlupy zachycují a při pohybu zpětném pouštějí; gumové, na které se chlupy při přejíždění oděvu nalepí; a jim podobné válečky s lepícími papírky (ty po použití vyhodíte a vyměníte za nové). Zatímco hladký váleček je ideální na hladké materiály jako jsou košile nebo džíny, látkový váleček upotřebíte na manšestr nebo flaušové kabáty.

Nouzové řešení

Jestliže žádný z pomocníků doma nemáte, nouzovým řešením je omotat si kolem ruky lepící pásku (lepící částí vně) a postupným oťapkáváním chlupy zachytávat. Smolařům, kteří nemají po ruce ani pásku, doporučujeme vyčistit oblečení navlhčenou rukou.

Chlupy na vypraném prádle? To snad ne!

Ale ano, i to se může stát. Sušičky prádla sice zbaví vaše oblečení chlupů dokonale (horký vzduch všechny drobné částečky z prádla doslova vyfoukává), ne všechny domácnosti jsou ale touto vymožeností vybaveni. Přesto existuje finta, díky které už se nad příští várkou vypraného a přesto chlupatého prádla rozčilovat nebudete. Stačí přidat do pračky spolu s oblečením čistou molitanovou houbičku na nádobí. Na ní se všechny chlupy nachytají!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies