Proč vybírat psa podle povahy?

Je rozdíl, pořídíte-li si statného loveckého psa a nebo malého pokojového psíka, který se hravě vleze do kabelky. Kromě vzhledu, se jednotlivá psí plemena liší také svou povahou, od které se odvíjí náročnost jejich výcviku, využití k různým účelům a nebo vhodnost k dětem či ostatním zvířatům.

Maltézský psík

Povaha psa je velmi důležitá

Nejen celkový vzhled, ale také povaha, by měla být důležitým kritériem při výběru vhodného psího plemene. Od povahy se odvíjí nejen časová náročnost výchovy psa, využití k různým účelům či všeobecně fyzická náročnost (jakou zátěž potřebuje), ale také například vhodnost k dětem či ostatním zvířatům. Je proto vhodné, pokud si předem rozmyslíte, za jakým účelem si psa vlastně pořizujete a tomu následně přizpůsobíte svůj výběr.

Psí plemena lze rozdělit do dvou základních skupin, a to:

  • Pracovní plemena – například pastevecká, lovecká a služební plemena, která vyžadují dostatečnou fyzickou zátěž a důsledný výcvik.
  • Společenská plemena – tzn. společenská a sportovní plemena psů, která vyžadují dostatek pozornosti, přiměřený pohyb a šetrné zacházení. Většina společenských psích plemen je vhodná k dětem.

Při výběru vhodného psa se poraďte s chovatelem

Každé psí plemeno má svůj standart, ve kterém jsou uvedeny jeho předpokládané povahové rysy. Ne vždy ovšem bude pes takový, jak je o něm psáno. Stejně jako člověk, tak i každý pes je originál a v určitých liniích jedné a té samé rasy, se může jeho povaha v různých bodech lišit. Proto je velmi důležité, abyste si předtím, než si psa přivedete domů, vybrali vhodného chovatele, jenž vám pomůže s výběrem štěněte nebo staršího psa přímo „na míru“ vašim požadavkům.

TOP 5 psích plemen z hlediska povahy

Mezi oblíbená psí plemena patří díky svým povahovým vlastnostem následující: Zlatý retrívr, Labradorský retrívr, Yorskhirský teriér, Maltézský psík a Kavalír King Charles španěl. Více o těchto psích plemenech se dočtete v následujícím článku>

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies