Proč a jak třídit odpad?

Neustále stoupá počet domácností, které pravidelně třídí odpad. To je velmi dobrá zpráva, protože tím prokazují velkou službu nejen sobě, ale také přírodě okolo nás. Víte, proč je vlastně správné třídění odpadu tak důležité?

Třídění odpadu je důležité. (Foto: )

recyklaceProč třídit odpad

Někteří lidé zastávají ten názor, že třídění odpadů je zbytečné. To je ovšem velký omyl! Třídění odpadu svůj smysl má a rozhodně není zanedbatelný. Jen se někdy rozhlédněte po okolí, když jdete odnést pytel s vámi vyprodukovanými odpadky do kontejneru. Najdete tam mnoho netříděného odpadu a navíc i takový, který se nedá recyklovat a nebo je zdraví škodlivý. A co myslíte, že se s takovým netříděným odpadem děje po tom, co jej hodíte do kontejneru Je odvezen do spalovny, kde je likvidován. Během likvidace netříděného odpadu vznikají škodlivé látky, které znečišťují ovzduší a zároveň jsou pro zdraví škodlivé. A to vše následně musíme chtě nechtě dýchat.

Dalším důležitým důvodem, proč bychom měli třídit odpady, je jejich recyklovatelnost. Přírodní zdroje nejsou nevyčerpatelné a neustále se redukují, což souvisí i s ohrožením životního prostředí. Začneme-li odpad třídit, pomůžeme tím tedy nejen životnímu prostředí, ale také sami sobě.

Třídění odpadů – jak na to

Chcete začít třídit odpad, ale nemáte s tím žádné zkušenosti Není to nic složitého! Důležité je rozlišovat tři materiály, kterými jsou papír, sklo a plasty. Kontejnery určené pro ukládání konkrétních materiálů jsou barevně odznačeny – kontejnery zelené barvy jsou určeny pro sklo, modré pro papír, žluté pro plasty a oranžové slouží pro smíšený odpad.

A co dělat s nebezpečnými odpady Ty je vhodné také roztřídit a odnést na sběrné místo určené pro daný druh odpadu. Kde se takové místo nachází v okolí vašeho bydliště, se snadno dozvíte z internetových stránek obce nebo města.

Poradíme vám, jak správně třídit papír, sklo, plasty, kov, nebezpečný i směsný odpad. Více se dozvíte v následujícím článku >

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies