Připravte své tělo na jaro - pročistěte se

Za okny je sice ještě sníh, ale co se pomalu připravit na jarní očistu? Většinou se doporučuje držet očistu právě od února do května. Dopomoci k regeneraci organismu může Ostropestřec mariánský. Slouží k očistě především jater, které jsou důležité k běžnému fungování lidského těla. Často jsou zaneseny škodlivinami z alkoholu a špatného stravování.

Detai květu Ostropestře mariánského

Játra jsou největším vnitřním orgánem a centrálním orgánem látkové výměny. Mají klíčovou roli v metabolismu, jsou trávicí žlázou, která produkuje žluč. K ještě lepší látkové výměně a očistě organismu vám může dopomoci právě Ostropestřec mariánský. Jarní doba je vhodná pro nejrůznější odstraňování škodlivin z těla. Zkuste detoxikaci právě s touto bylinou po dlouhém zimním období plném hýření.

Co je Ostropestřec mariánský?

Neboli Silybum marianum patří k jednoletým nebo dvouletým bylinám. Pochází z čeledi hvězdnicovité. Kvete od července do září a jeho léčivá semena dozrávají začátkem podzimu. Díky jeho purpurovým květům, které vypadají jako bodláky, je často pěstován jako okrasná rostlina. Původně se pěstoval jen ve Středozemí, ale ve vhodných podmínkách se pěstuje již i u nás. Hlavní účinnou látkou obsaženou v této zázračné bylině je silymarin obnovující jaterní tkáň.

Léčivé účinky

Jeho blahodárné účinky byly objeveny již v dávné historii, kdy byly používány i jeho listy a kořeny. Dnes využíváme hlavně jeho plody, tedy semena. Používá se jako prevence proti ztučnění jater a při zdravotních potížích spojených s játry. Výrazně zlepšuje funkce žlučníku. Z plodů ostropestřce se může uvařit odvar a můžete ho popíjet jako čaj. Plod se dá i jíst. Pokud nepozřete semínka, můžete zkusit olej, který je lisován ze semen ostropestřece. Na trhu ostropestřec zakoupíte také ve formě kapslí, tinktur, tablet nebo směsi bylin. Vedlejší přínos této byliny je, že dokonale čistí i tlusté střevo. Pomáhá také při hubnutí, při léčení infekční mononukleózy, žloutenky, a dokonce zmírňuje dopady chemoterapie. Je vhodné ho užívat na cirhózu jater a při otravách způsobených léky. Je účinný také při depresích a bolestech hlavy.

květ Ostropestře mariánského

Pokud jste vyznavačem nezdravé stravy, ostropestřec omezuje riziko zanášení jater. Dále snižuje projevy alergií, pomáhá na různé kožní problémy a na nízký tlak. V minulosti byl také podáván jako lék na melancholii a deprese. Ostropestřec mariánský je přírodní produkt, který vám nijak neublíží. Můžete jej dlouhodobě užívat.

Ostropestřec zakoupíte v každé lékárně nebo v prodejnách se zdravou výživou. Neváhejte a začněte s očistou organismu ještě dříve než začne jaro. Tělo se vám za to spolehlivě odmění!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.4 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies