Jako předkrm můžete podávat zapečené fíky s kozím sýrem (2-3 porce)
- Kozí sýr - 1 váleček (měkký)
- Fíky - 6 ks (čerstvé)
- Parmská šunka - 6 plátků
- Med - 1 lžíce
- Olivový olej
- Sůl, mletý pepř - na dochucení
- Čerstvé bylinky - k dozdobení
Nejprve si rozkrojte fíky do kříže. Poté do každého z nich vložte kousek kozího sýra. Každý fík pak obalte do plátku parmské šunky a vložte do pekáčku. Přidejte trochu soli, pepře a zlehka zakápněte olivovým olejem. Pekáč dejte do předehřáté trouby na 170 °C. Fíky byste měli nechat péct minimálně 12 minut, aby byla šunka krásně křupavá. Jakmile budou fíky hotové, můžete servírovat. Nakonec je ještě ozdobte čerstvými, nadrobno nasekanými bylinkami (např: bazalkou) a ještě zakápněte medem.
Šafránové rizoto - hlavní chod s omamnou vůní (2 porce)
- Rýže arborio - 120 g
- Olivový olej - 20 g
- Bílé suché víno - 200 ml
- Zeleninový vývar - 400 ml
- Krevety - 160 g
- Cherry rajčátka - 200 g
- Šalotka - 2 ks
- Šafrán - 2 špetky
- Petrželka, sůl, pepř, citronová šťáva - na dochucení
Na polovině z celkového množství olivového oleje osmažíme nadrobno nakrájenou šalotku společně s rýží. Tu musíte střídavě podlévat vínem a teplým vývarem. Podlévejte ji ale po částech. Nesmíte tam nalít celé množství vývaru a vína, vždy jen tolik, aby byla rýže zakrytá. Jakmile tam dolijete zbytek vývaru a vína, vařte rýži při stálém míchání tak dlouho, dokud nezměkne. Přidejte sůl, šafrán a rajčátka. Na zbytku olivového oleje si osmažte krevety, které ještě nakonec osolíte, opepříte a zakápnete citronovou šťávou. Před podáváním ještě ozdobte nasekanou petrželkou.
A jako sladkou tečku na závěr si připravte lehkou čokoládovou pěnu (2 porce)
- Hořká čokoláda - 85 g (vybírejte kvalitní s obsahem kakaa minimálně 70 %)
- Kakao - 1 lžíce
- Vanilkový extrakt - ½ lžičky
- Sůl - 1 špetka
- Vaječné bílky - 2 ks
- Hnědý cukr - 1 lžíce (můžete však přidat dle chuti)
- Řecký jogurt - 50 g
- Ovoce, oříšky, šlehačka - k dozdobení (dle vlastního výběru)
Čokoládu nasekejte a rozpusťte ve vodní lázni. Poté si smíchejte kakao s vanilkovým extraktem a 2 lžícemi teplé vody. Jakmile bude čokoláda rozpuštěná, vmícháme do ní vanilkovou směs. Mezitím si z bílků a soli vyšleháme sníh, ale jen do polotuha. Špičky sněhu by se ještě měly ohýbat. Pak do bílků zašlehejte cukr. Počkejte až čokoláda vychladne, poté do ní přidejte jogurt, promíchejte a po třetinách opatrně vmíchejte sníh. Pamatujte, že musíte míchat pomalu, aby pěna zůstala nadýchaná. Nakonec ji rozdělte do malých misek či skleniček a dejte do lednice vychladit. Před podáváním ji můžete ještě ozdobit ovocem, oříšky či šlehačkou.
Diskuze