Připravte si netradiční pampeliškové víno

Pampelišky v současné době zdobí nejen naše zahrádky, jsou jich také plné louky. Pampelišky jsou nejen plevelem, ale také léčivými rostlinami, které obsahují mnoho zdraví prospěšných látek. Vyzkoušejte recept na netradiční pampeliškové víno.

Pampelišky

Pampeliška a naše zdraví

Smetánka lékařská, neboli pampeliška je nejen postrachem mnoha zahradníků, ale také léčivou rostlinou, která má pro naše tělo příznivé účinky. Květy, listy, stonek i kořen obsahují velmi mnoho léčivých látek, například inulin, steroly, aminokyseliny, třísloviny, pryskyřici, kaučuk a další.

V mladých listech pampelišek je velké množství vitamínu C, manganu a draslíku. Listy mají dvakrát vyšší obsah železa než špenát.

V lidovém léčitelství se pampeliška používá jako prostředek proti jaterním chorobám, ledvinovým a žlučníkovým kamenům. Také pomáhá při zánětech žlučníku a střev, proti cukrovce. Podporuje látkovou výměnu, trávení a snižuje krevní tlak.

Co budeme potřebovat k výrobě pampeliškového vína?

K výrobě pampeliškového vína budeme potřebovat 1 litr čerstvě nasbíraných pampeliškových květů (bez zelených, spodních částí), 1 a půl kilogramu krystalového cukru, 2 chemicky neošetřené citróny, 2 chemicky neošetřené pomeranče a 40 gramů vinných kvasinek.

Jak připravit pampeliškové víno

Květy pampelišek spaříme ve dvou litrech vroucí vody a necháme vylouhovat 24 hodin. Přecedíme a výluh nalijeme do pětilitrového demižonu nebo láhve. Dva litry vody uvedeme do varu a svaříme s jeden a půl kilogramem krystalového cukru. Vychladíme a přilijeme k výluhu z pampelišek. Chemicky neošetřené citróny a pomeranče oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme do demižonu. Nakonec přidáme čtyřicet gramů vinných kvasinek. Láhev nebo demižon omotáme celofánem a jehlou uděláme do celofánu malé vpichy. Na okně necháme přibližně 6 týdnů (dokud pomeranče a citrony neklesnou ke dnu). Poté hadičkou stáčíme do láhví. V chladu necháme odležet po dobu 3 měsíců. Po dvou letech je pampeliškové víno jemně perlivé. Pampeliškové víno podáváme jako aperitiv nebo jako ingredienci do koktejlů.

Tip:

Do vína můžeme přidat hrstku hrozinek a jednu čajovou lžičku mletého zázvoru.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies