Dýňový salát s červenou řepou a vlašskými ořechy (4 - 6 porcí)
- Červená řepa - 500 g
- Dýně Hokkaidó - 500 g
- Vlašské ořechy - ¾ hrnku (pražené)
- Sůl (na zálivku klidně použijte mořskou sůl, pokud ji máte doma)
- Cibule - 2 ks (červená)
- Dijonská hořčice - 1 lžička
- Měkký ovčí sýr - 100 g
- Olivový olej - 4 lžíce
- Extra panenský olivový olej - ⅓ hrnku
- Hladkolistá petržel - 2 hrnky
- Mladý špenát - 2 hrnky
- Citronová šťáva - 2 lžíce
Ze všeho nejdříve si oloupejte řepu a nakrájejte na čtvrtky. Z dýně vydlabejte semínka a neoloupanou ji taky nakrájejte, ale na větší kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na větší klínky. Kousky řepy a dýně dejte na plech, který jste si vyložili pečícím papírem.
Zlehka je pak zakápněte olivovým olejem a mírně posolte. Dejte je do rozehřáté trouby na 180 °C a nechte je tam péct přibližně 45 minut. Zelenina by měla pěkně změknout. Jakmile bude zbývat posledních 20 minut, přidejte k dýni a řepě i nakrájenou cibulku.
Po upečení nechte vychladnout a mezitím si v misce připravte zálivku z olivového oleje, hořčice a citronové šťávy. Dochuťte mořskou solí a černým pepřem. Poté si připravte velkou mísu, dejte do ní špenátové listy a nasekanou petrželku. Nechte si stranou asi 2 lžíce petrželky na dozdobení.
Špenát a petrželku zalijte polovinou zálivky a promíchejte. Směs rozdělte na talíře a na ni pak vsypte teplou upečenou zeleninu. Na závěr posypte ovčím sýrem a opraženými ořechy a ozdobte petrželkou. Před podáváním ještě zalijte zbytkem zálivky a máte hotovo.
Diskuze